Az EU gyorsan megbánja majd, hogy veszni hagyta az utolsó lehetőséget a megállapodásra

2019-10-08 22:14:00
Tom Harwood
The Telegraph
Az EU, úgy tűnik, még mindig azt hiszi, hogy a 2017 óta tartó parlamenti válság örökké tart majd az Egyesült Királyságban.

„A Remainerek gyakran hajtogatják, hogy nem hiteles azt állítani, hogy egy no deal Brexit egyszerre jelent nagy lehetőséget az Egyesült Királyságnak, miközben elég pusztító az EU számára ahhoz, hogy hiteles fenyegetés legyen. De a szkeptikusok tévednek. A no deal egy hiteles fenyegetés, méghozzá éppen azért, mert az Egyesült Királyság számára nagy lehetőségek rejlenek benne. Lehetőséget ad a vámok csökkentésére, amit éppen ma erősített meg a korány (így a kulcsfontosságú importcikkek olcsóbbak lesznek), de lehetőséget ad arra is, hogy eltérjünk az EU-tól a szabályozások kérdésében, és a nyitott, szabad verseny fároszává váljunk. 

Egy frissen felszabadult, egyszerűbb szabályozásokat, alacsonyabb adókat és magasabb fizetéseket kínáló Egyesült Királyság kitűnő pozícióban lenne ahhoz, hogy üzleteket halásszon el a centralizáló kontinens orra elől. A szabad és nyitott piacok új fárosza nagy kontrasztot jelentene a techcégeket megadóztató EU-hoz képest. 

Az EU, úgy tűnik, még mindig azt hiszi, hogy a 2017 óta tartó parlamenti válság örökké tart majd az Egyesült Királyságban. De ez a múló siker büszkesége. Hillary Benn nem fogja az idők végezetéig osztani a lapokat az Egyesült Királyságban. 

Hamarosan általános választások jönnek, amikor a választók elmondhatják, mit gondolnak a politikusokról és azokról a pártokról, akik megpróbálták elárulni ezt az országot. És az EU-nak lehet, hogy nem fog tetszeni a brit közvélemény verdiktje.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.