A Momentum egy új SZDSZ lett

2019-10-08 13:34:00
Renge Zsolt
Vasárnap.hu
Volt egy kis reményszikra, hogy talán megjelenik egy nemzeti liberális erő, aztán csírájában fojtották el a nemzeti vonalat. Interjú.

„Ha valaki most 16 éves, és tenni akar bármit a közéletért, egyértelmű, hogy a Fideszbe lép be?

Nyilván nem az. Beállítottság kérdése. De beszédes tény, hogy máig a Fidesz-KDNP a leginkább támogatott párt a fiatalok körében. Bárki bármit mond. A számok ezt mutatják. Nyilván az új generációs pártok jönnek fel, de azért nem véletlen, hogy kitart ez az erőfölény a fiataloknál.

Mi lehet a titok?

Szerintem a jó kormányzás. És azok az intézkedések, amik konkrétan a fiatalokat célozzák meg. A leghangsúlyosabb a családalapítás kapcsán meghozott támogatási rendszer. Mégis csak egy ember kiteljesedésének a természetes útja családban képzelhető el. Ezt pedig támogatni kell. Ha pedig végiggondoljuk, hogy melyik politikai család az, amelyik ebben mindig is hathatós támogatást adott, akkor nem nehéz a döntés október 13-án.  

Említetted az »újabb« pártokat. Korábban a Jobbik ostromolta nagyon a fiatalokat, most inkább a Momentum. Ők mennyire tudnák megszólítani a 16 éves Renge Zsoltot?

Megszólítani meg tudnának. Bevallom őszintén, a Momentum is meg tudott szólítani. Még szimpatikusnak is tűnt. A politikai antréjukat (Nolimpia kampány – a szerk.) leszámítva, ami egy negatív dolog volt. A rossz kezdés után volt egy kis reményszikra, hogy talán megjelenik egy olyan politikai erő, amit talán nemzeti liberálisnak lehetne összefoglalni. Amire szerintem nagyon sok fiatal nyitott lenne. Már csak a korunkból fakadóan törvényszerűen liberálisok vagyunk. Ezt a szó klasszikus értelmében értem. De maga a nemzeti érzés szerintem még mindig nagyon sok fiatalban megvan, ezért ha ez a kettő kéz a kézben tudna járni, az nagyon előremutató dolog lehetne a hazai politikai kultúrában. Sajnos azonban pont ezt látom mind a Jobbiknál, mind a Momentumnál elveszni látszani. Sőt, igazából csírájában fojtották el a nemzeti vonalat.

Ez szándékos, nem pedig valami politikai sodródás eredménye?

Nyilván mindenhol vannak párton belüli érdekellentétek, hatalmi centrumok, ezek sokszor természetükből fakadóan ütköznek egymással, de azt látom, hogy a Momentumban a nemzeti liberális vonal kihalóban van, egy új SZDSZ lettek. Ezt számos Momentumos ismerősöm, barátom is megerősíti. Sőt, igazából ők mondták.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.