Románia hadat üzenhet a kormoránoknak

2019-10-07 12:51:00
A vadászati törvény módosításával szó szerint kilövési engedélyt adhatnak a vízimadarakra.

A Főtér.ro vasárnap arról írt, hogy a PSD honatyái a vadászati törvény módosítását kezdeményezték a szenátusban, azonban nem a medvék, hanem a kormoránok, azaz a nagy kárókatonák miatt. Mint írják, nem véletlenül: a romániai halállományban jelentős pusztítást végző szárnyasok a medvékhez hasonlóan túlszaporodhattak keleti szomszédunknál egy bejelentés szerint, ugyanis a mezőgazdasági miniszter állítja, Romániában jelenleg 100 ezer példány él, ideális számuk ezzel szemben legfeljebb pár ezer lenne.

Igaz, a romániai ornitológusok adatai szerint csupán a vélt tizede, alig több mint kilencezer példány él Románia területén a madárfajból – olvasható a portál írásában. Ha elfogadják a törvényi változtatást, akkor még kevesebb lesz, hiszen szeptember és február között engedélyeznék az egyébként európai szinten védett kormoránok vadászatát.

Tény, hogy sok halat esznek meg a madarak: amikor a romániai haltermelés 12 ezer tonna, addig a madarak becslések szerint 20 ezer tonnát fogyasztanak el a vizekből évente. Az alternatív, madárélet kímélőbb megoldásokról azt írja a Főtér: azért nem működnek azok, mert az állat tanulékony és intelligens, valamint bármilyen körülményhez alkalmazkodnak.

Azt nem tudni, hogy mikor, de a törvénymódosításról a képviselőház fog dönteni – olvasható a Főtér.ro cikkében.