Meg kell szüntetnünk Gödöllő elszigeteltségét

2019-09-26 08:26:00

Kolozs Csaba
Magyar Hírlap
Az idegőrlő dugók felszámolásához szükség van a városi forgalomszabályozás teljes újragondolására. Interjú.

„Melyek a kampányának a legfőbb elemei, mik lennének a legfontosabb célkitűzései megválasztása esetén?

A Szövetség Gödöllőért elnevezésű csapatommal elsődleges célunk, hogy Gödöllőt visszaállítsuk arra a fejlődési pályára, ahol történelmi hagyományai és adottságai alapján a valódi helye van. Sok a tennivaló a város működésének jobbá tétele ügyében, de persze vannak olyan területek, amelyekkel azonnal foglalkoznunk kell: ilyen a közlekedési anomáliák megszüntetése, a hatékony és egységes infrastruktúra fejlesztése, a tömegközlekedés rendbetétele, illetve megalkotása, mert városunkban erről van szó. Minden tervünket a köré a gondolat köré szőjük, hogy Gödöllőn a gödöllőieket kell helyzetbe hozni.

Mit jelent ez konkrétan?

Ezt célozza például a Gödöllő-kártya koncepciónk, a parkolási rendszer teljes átszervezése vagy éppen az ideális vállalkozói környezet megteremtése a kkv-k számára. Földrajzilag szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen van autópályánk, a reptér és Budapest is tizenöt percre van, van egy remek ipari parkunk és egy nagyszerű egyetemünk, amely lehetőségeket a város jelenleg egyáltalán nem használja ki. El kell indítanunk a lakótelepek komplex energetikai és lakókörnyezeti megújítási programját, és azt sem hagyhatjuk, hogy a kompromisszumokat kötni képtelen jelenlegi városvezetés miatt az ügyintézés a város szélen maradjon. Ezek mind-mind fontos programpontok, egyet sem emelhetünk ki közülük, az egész rendszert kell újragondolnunk, a szövetséget a gödöllőiekkel, hogy a modern kor kérdéseire modern válaszokat adhassunk. Minden mindenre hatással van, és a jelenlegi városvezetés idejétmúlt módszerekkel próbál irányítani.

Említette a közlekedési anomáliákat. Mit javasol?

Valóban, talán a legtöbb felmerülő probléma a közlekedéshez kapcsolódik. A mindennapos idegőrlő dugók felszámolásához szükség van az elkerülőút megépítésére és a városi forgalomszabályozás teljes újragondolására. Ennek érdekében egyeztettem immár második alkalommal Palkovics László miniszter úrral. A HÉV-közlekedés anomá­liái is megoldásra várnak, erről pedig tárgyaltam Fürjes Balázs államtitkárral, valamint a közlekedéspolitikáért felelős Mosóczi Lászlóval. De itt nem állunk meg. A közigazgatási ügyintézés megújítására és annak a gödöllőiek közelébe vitelére vonatkozó elképzeléseinkről, illetve a kastély fejlesztésére vonatkozó javaslatainkról Gulyás Gergely miniszterrel konzultáltam a napokban. Hasonló megerősítést kaptam a közigazgatás fejlesztése tekintetében Tuzson Bence államtitkártól is. Szeretnénk, ha az önkormányzat nem akadályokat gördítene a csok felvétele kapcsán, és az országos bölcsődefejlesztési programba is be kell hogy kapcsolódjunk, ebben Novák Katalin államtitkár a szövetségesünk. György László gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkárral a kkv-k fejlesztésére, a földrajzi elhelyezkedést kihasználó iparfejlesztésre és a Gödöllő, mint okosváros program kialakítására vonatkozó elképzeléseinket egyeztethettük. Óriási megtiszteltetés volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr fogadott, és röviden ismertethettem vele Gödöllő főbb problémáit és a programunkban szereplő reális javaslatokat. Miniszterelnök úr egyértelmű támogatásáról biztosított. Az elmúlt hetek tehát egyértelműen azt mutatták meg, hogy ha párbeszédképes vezetése van Gödöllőnek, van lehetőség a fejlesztésre. Ezt erősítette meg a minapi lakossági fórumon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Szinte nincs olyan választás, hogy ne kerülne elő a strand kérdése.

Jó példa ez arra, hogy miben gondoljuk mi másképpen Gödöllő jövőjét. A város harminc éve várja, hogy legyen végre saját strandja, itt is van feladatunk. Ide kapcsolódik, hogy a napokban Gémesi György polgármester Veresegyház vezetőjével megállapodott arról, hogy a megépítendő veresi gyógyfürdőt a gödöllőiek majd kedvezménnyel használhatják. A döntés itt, Gödöllőn óriási felháborodást váltott ki, rengeteg panasz jutott el hozzánk. Mi azt mondjuk – emlékezve a nagyszüleink által elmondottakra is –, hogy igenis szüksége van Gödöllőnek egy saját strandra, amely illeszkedik városunk komplex turisztikai megújítási programjához, amelyet a napokban lesz lehetőségem áttekinteni Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.