Megjelent a Mandiner hetilap második száma!

2019-09-19 07:30:00
Itt a nyomtatott Mandiner második száma, benne Tarlós Istvánnal, Palkovics Lászlóval, a Fidesz Európa-párti fordulatáról szóló véleménycikkel, Greta Thunberggel, cigánykérdéssel, Merkel kedvenc könyvével, Japánnal, az amerikai Demokrata Párt házi versenyével és Száraz Miklós György tárcájával! Ajánló!

Címlapos interjúnkban Tarlós Istvánt faggatjuk arról, hogy kiáll-e vitázni Karácsony Gergellyel és Puzsér Róberttel. A főpolgármester szerint „Karácsony kommunikációja hasonlít Gyurcsány 2006-os alakításához, aki mindent megígért, aztán egy hónap múlva az őszödi beszédben beismerte: az egész hazugság volt.” Tarlós úgy látja, Karácsony levegőnek nézi Puzsért, és azt tartja, ő sokkal erősebb nála. „Hát bizonyítsa be! Legyen előbb vita a kihívók között.

Ha Karácsony nem mer kiállni Puzsér ellen, akkor fél, és gyáva.

Ez a feltételem, utána jöjjenek vissza Karácsonyék” – tette hozzá.

Ha valaki komolyan megsérti ezt a megállapodást, akkor egyszer szólok, de másodjára felállok” – ezt már arra a kérdésre válaszolta a főpolgármester, hogy mi lesz, ha a kormány nem tartja be a vele kötött több mint ezer milliárd forintos fejlesztésről szóló megállapodást.

Interjút adott lapunknak Palkovics László is, akit arról kérdeztünk, mit szól azokhoz a jelzőkhöz, amelyekkel az elmúlt időszakban illették a sajtóban. A miniszter szerint „egyértelműen kirajzolódik egy fejlődési ív. Először voltam pitbull, majd pitbuldózer. Aztán én lettem a Nikita című filmből a takarító, mondván, hogy akárcsak a Jean Reno által játszott karakter, én is romeltakarítást végzek. A legutóbb pedig Orbán hóhérja voltam.

Az, hogy most Lázár miniszter úrhoz hasonlítanak, nagy megtiszteltetés.

Ha a munkabírásunkat nézzük, tényleg van némi közös bennünk. Egyébként pedig mindenkinek javaslom, hogy nézze meg az Alelnök című filmet. Ebben Dick Cheney-nek a következő tanácsokat adták ahhoz, hogy politikus váljon belőle: hallgass, figyelj és tanulj, hozz áldozatokat, valamint legyél lojális.

*

 

Az Első Karaktert, vezércikkünket ezúttal Leimeiszter Barnabás jegyzi: „Még egy cikk Thunbergről!” címmel járja körbe a Greta-jelenség mibenlétét és tanulságait.

Közélet

Óvszert és felvilágosítást a cigánytelepekre, azonnal” – szólít fel a cselekvésre Forgács István: írásában a való életből vett tapasztalatait és azt fejtegeti, miért van szükség a legkitettebb, legérzékenyebb helyzetben lévő – fiatal – társadalmi rétegekkel való fokozottabb törődésre.

Interjút készítettünk egy a szcientológia köreit megjárt, majd innen kiszabadulni képes nővel, Dudás Dianával, aki bátor interjúban beszél arról, mi mindent kellett megtapasztalnia a hírhedt szerveződés hálójában.

A nyelvvizsga-követelmények szigorításáról és annak lehetséges következményeiről Szalai Laura írt riportot, Kolonits Klára operaénekessel pedig a női szerepekről beszélgettünk az erős, karakteres nőket bemutató Feminens rovatunkban.

Angela Merkel új kedvenc könyvéről,

a hatalomra törő shakespeare-i karakterekről szóló Stephen Greenblatt-kötetről írt recenziót Czopf Áron.

Közélet rovatunkban olvashatják Dúró József és Szánthó Miklós véleménycikkeit is.

 

 

Külhon & Külföld

Külhon rovatunkban ezúttal Gergely Balázzsal, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjével beszélgettünk arról, mit értek el eddig az egyre népszerűbb eseménnyel és hogyan hatott Kolozsvárra, a helyi magyar, illetve román közösségre a magyarokra fókuszáló kolozsvári rendezvénysorozat.

Külföld rovatunkban nagy összeállítást közlünk a

Japán előtt álló egyre nagyobb belföldi és nemzetközi kihívásokról,

a demográfiai helyzetől a kelet-ázsiai feszültségekig – a most trónra lépő Naruhitóval kezdődő új császári korszak hajnalán.

Megnézzük azt is, hogy áll most az Egyesült Államokban a Demokrata Párt házi versenye, hogy ki lehet majd Donald Trump kihívója a jövő évi elnökválasztáson.

Külpolitikai véleményrovatunkban Demkó Attila ír a Nyugat és Törökország között elmérgesedő viszony lehetséges következményeiről.

Precedens & Makronóm

Precedens rovatunkban a szólásszabadság tech cégek általi korlátozásáról, illetve a keresztény szabadság fogalmáról írunk; míg a Makronómban a német-magyar gazdasági kapcsolatok aktuális állásáról olvashatnak tartalmas elemzést.

 

 

Élet – és város, jövő, tudomány és Utolsó Figyelmeztetés

Élet rovatunkban tartalmas portrécikkben mutatjuk be a Búzalelke Pékség alapítóját, Kovács Beát, aki a pékségek forradalmáról és a Szent György-hegy jövőjéről is beszél lapunknak. Az Arctérben Óbudára látogatunk ki Kiss Imre múzeumigazgatóhoz;

Száraz Miklós György pedig tárcával jelentkezik

a Mandiner hasábjain („Sztálin erekcióval”).

Óvakodj a nemzeti giccstől!” – írja jegyzetében Gágyor Péter. Böszörményi Nagy Gergely folytatja a jövőről szóló legjobb könyvek bemutatását – a földrajz a végzetünk?

Budapesti történeteink sorában az Opera szobrainak esetét mutatjuk be a huzatos huszadik századdal; most induló, az Élet és Tudománnyal együttműködésben készülő tudományos rovatunkban pedig a városi mezőgazdaság futurisztikus témáiról írunk – különös tekintettel magyar tudósok friss eredményeire.

A lapot végül az Utolsó Figyelmeztetés rovata zárja: Ambrus Balázs UFi-alapító tűnődik a férfiöregedés dilemmáiról – és a feltartóztathatatlannak tűnő elzoránosodásról.

***

És hogy miként juthat hozzá rendszeresen újságunkhoz?

A lap ára az újságárusoknál 550 forint, az előfizetőknek 438 forint.

A Mandiner-előfizetés a hetente megjelelő nyomtatott lapszám mellett hozzáférést biztosít a nyomtatott lapszám online elérhető cikkeire is. 

 

Előfizetési módok: 

1. Telefonon egyeztetve (06 1 99 99 850)

2. E-mailen egyeztetve (elofizetes (kukac) mandiner.hu)

3. vagy a mandiner.hu/elofizetes felületen, bankkártyával.

Várjuk önt is olvasóink közé!