Egymást lőtték a kirgiz és tádzsik határőrök

2019-09-17 11:32:00
Mindkét ország egymást vádolja az első lövéssel.

Egy kirgiz határőr meghalt, 13 ember, köztük több civil megsebesült, miután lövöldözés tört ki a kirgiz és a tádzsik határőrök között hétfőn. Tádzsik oldalon is több sebesültje volt a lövöldözésnek.

Keddi nyilatkozataikban mindkét fél biztonsági szolgálatai azt bizonygatták, hogy az összecsapást a másik fél kezdeményezte Ovcsi-Kalacsa tádzsik település közelében, az észak-tádzsik Szugd tartomány és a nyugat-kirgizisztáni Batken tartomány határán, egy illegális építkezés miatt.

Kedden a helyszínre utaztak a két ország vezető tisztségviselői, köztük Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz kormányfő, hogy rendezzék a konfliktust - írta közleményében a kirgiz kormány. A két egykori szovjet tagköztársaság három évtizede fáradozik azon, hogy megállapodjon közös határuk kijelöléséről a Fergána-völgyben, amely számos etnikai csoport lakóhelye. Márciusban szintén összecsapások robbantak ki a két ország határán, akkor két ember halt meg.

A közös határ mintegy 970 kilométeren húzódik, azonban eddig csupán 519 kilométeren sikerült véglegesíteni az elválasztó vonalat.

(MTI)

Arról, hogy mi is a jelenlegi politikai és biztonsági helyzet Kirgizisztánban, nemrégiben írtunk, ezt a cikket itt olvashatja el.