Magyarország – Brüsszel: 4:0

2019-09-16 15:19:00

Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog
Magyarország és Orbán Viktor európai politikai tényezővé vált.

„Ezt rögtön négy siker is bizonyítja: 1. Közép-Európa iránt megértő elnök került a bizottsági székbe; 2. térségünkből került ki a Valutalap új vezetője; 3. Angela Merkel szerint eredményesen használjuk fel az uniós fejlesztési forrásokat és 4. Trócsányi Lászlónak fontos biztosi pozíciót szánnak.

Az európai léptékkel közepesnek számító Magyarország – szövetségeseivel – rövid időn belül négyszer volt sikeres. A bevándorláspárti megmondóemberek és a balliberális médiamunkások a hazai ellenzék gyengeségét látva abba a reménybe kapaszkodtak, hogy majd Moszkva Brüsszel jól helyére teszi a budapesti kormányt.

Magyarország európai tényezővé vált.

Évek óta hallgattuk, hogy Budapest mennyire »elszigetelt«, hogy »szembe megyünk az autópályán«, »senki sem mutatkozik velünk«. Ezzel szemben Magyarország rövid időn belül négyszer akasztotta meg a neoliberális mainstream terveit, aminek eredményeként országunk és térségünk levegőhöz jut, valamelyest csökken rajtunk a nyomás.

Azért ne legyenek illúzióink! Berlin és Brüsszel tervei nem változtak, ők továbbra is egy szuperintegrációt, egy föderális Európai Egyesült Államokat akarnak. Annyi történt, hogy ezt nem sikerült – a tudatosan európai szinten tartott migránskérdés által és annak mentén – erőből keresztülvinni. Majd mással próbálkoznak.

A V4-csoport és Macron francia elnök alkalmi szövetsége akadályozta meg, hogy a szocialista Timmermans vagy a »pragmatikus« Manfred Weber legyen a Bizottság elnöke. Utóbbi hangzatosan mondott le a magyar szavazatokról, így sorsát leginkább magának köszönheti.

Ursula von der Leyen sem egy karakterfeszt politikus, ám annyira ő is pragmatikus, hogy szakítson elődjei gőgjével és legalább megértést ígérjen Kelet-Közép-Európa szabadságszerető népeinek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.