Trócsányinak a szakbizottság támogatását is el kell nyernie

2019-09-11 10:54:00

Gyöngyösi Márton
Facebook
Azt hiszem bőven lesz mit megkérdezni attól az embertől, aki volt igazságügyi miniszterként a bírói függetlenség és a jogállamiság elleni támadások egyik első számú felelőse.

„Erről még beszélgetünk... – Feltehetően a Fidesz propagandagépezete örömünnepet ült Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnökének azon döntése fölött, miszerint Trócsányi Lászlót az Európai Unió bővítéséért és szomszédságpolitikájáért felelős biztosnak nevezné ki. Nyilván a lakájmédia ritkán ad ilyen »apróságokra«, de azért meg kell jegyezni, hogy Trócsányi Lászlónak először az Európai Parlament illetékes szakbizottságának támogatását is el kell nyernie. Azt hiszem bőven lesz mit megkérdezni attól az embertől, aki volt igazságügyi miniszterként a bírói függetlenség és a jogállamiság elleni támadások egyik első számú felelőse. Ha pedig kicsit szakmázni szeretne valaki, esetleg rákérdezhet, hogyan tartatná be az EU alapértékeit a tagjelölt államokkal egy olyan kormány volt tagja, amely jelenleg Magyarországon rejteget egy jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnököt, akit egyébként több tagjelölt országon is a hatóságok kijátszásával csempészett át. Ezt akarja az EU nevében megtanítani a balkáni országoknak? Esetleg az iránt is lehet majd érdeklődni Trócsányi Lászlónál, hogy hogyan is volt az, amikor a magyar kormány az orosz érdekeket szorgosan képviselő, soviniszta boszniai szerb vezetőket magasztalt az egekig. De akár említhetnénk az azeri baltás gyilkos kiadatásának ügyét is. Tartok tőle, hogy nem én vagyok az egyedüli képviselő, akiben kérdések fogalmazódnak meg azt illetően, hogyan is lehetne támogatni Trócsányi Lászlót a biztosi posztra.

Ráadásul Trócsányi Lászlóról minden valószínűség szerint éppen az a Külügyi Bizottság fog dönteni, amelyben jelenleg egyetlen ellenzéki magyar képviselőként én is ott vagyok. Nos, Trócsányi úr, az én noteszemben már gyűlnek a kérdések a nagy elbeszélgetéshez...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.