Örülhetnek a külföldi diákok, tovább maradhatnak az Egyesült Királyságban

2019-09-11 13:04:00
Ha elfogadja a parlament, ezentúl két évig kereshetnek maguknak munkát a szigetországban.

Diploma után két évig maradhatnak a külföldi hallgatók az Egyesült Királyságban azért, hogy megfelelő munkát találjanak. A brit belügyminisztérium javaslata szerint a jelenlegi, mindösszesen négy hónapot engedélyező szabályozást váltanák fel – olvasható a BBC cikkében.

Az előző szabályozás az akkor még belügyminiszter Theresa May nevéhez fűződik: ez 2012-ben lépett életbe a későbbi brit kormányfő javaslatára, ennek alapján jelenleg a diploma megszerzése után csupán 16 hetet maradhat valaki Nagy-Britanniában.

Boris Johnson a tervezetet ismertető sajtóeseményen arról beszélt: ez a változás lehetővé teszi, hogy a frissen végzettek a bennük lévő teljes potenciált feldolgozva keressenek munkát. Első reakciójában a jobboldalinak minősített think-tank, a Migration Watch viszont azt közölte, hogy a hosszabbítás visszalépés.

A BBC által megszólaltatott indiai nő elmondta: ő pozitívnak fogja tartani, ha hosszabb ideig maradhatnak a diákok az országban, mert mint hozzátette, annak az esélye, hogy külföldiként munkát találjon négy hónap alatt, szinte a nullával egyenlő.