Netanjahu elfoglalná Ciszjordániát

2019-09-11 10:18:00
A kijelentés hatalmas felzúdulás fogadta az arab világban.

Ciszjordánia annektálását helyezte kilátásba az izraeli miniszterelnök, újraválasztása esetén – közölte az Euronews szerdán. Mint írják, Benjamin Netanjahu a jövő heti előrehozott választások után csak a jobboldali pártokkal alakíthat újra kormányt, ezzel a tervvel pedig nekik kedvez. Hozzátette azonban azt is, hogy megvárja az amerikai elnök béketervének nyilvánosságra hozatalát.

„Amikor a Trump-terv hamarosan elénk kerül, szeretnék világos felhatalmazást kapni arra, hogy életbe léptessük Izrael szuverenitását minden telep vonatkozásában. A Trump elnök iránti tiszteletből, valamint barátságunk miatt, az izraeli fennhatóság kiterjesztésével megvárom az elnök diplomáciai tervének bemutatását” – jelentette ki Netanjahu.

A palesztin hatóság főtárgyalója, Szaeb Erekat szerint ez a közel-keleti békefolyamat végét jelentené. „Ez háborús bűn. Most, hogy az ENSZ Közgyűlésének 74.ülésére készülünk, a nemzetközi közösségnek ki kell állnia, és egyöntetűen NEM-et kell mondania. Fel kell hagyni végre azzal, hogy Izraelt úgy kezelik, mintha a törvények felett állna.” Nem rejtette véka alá felháborodását az Arab Liga főtitkára sem.

“A tanács ezt a bejelentést komoly fejleményként kezeli. Ez egy újabb izraeli agresszió, amely ellehetetleníti a béketárgyalásokat” – mondta Ahmed Aboul Gheit – „nemzetközi jogot, és az ENSZ alapokmányát sérti.”

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúval foglalta el Ciszjordániát. Számos zsidó telep épült a területen, de hivatalosan nem tartozik a zsidó államhoz. A palesztinok önálló ország kialakítását követelik a térségben, ebbe azonban Izrael nem egyezik bele.