Mesterházy: Trócsányi jelölése egy inzultus az európai értékekkel szemben

2019-09-11 14:49:00
Külpolitikai mozgástér szempontjából ez egy igen értékes portfólió a magyar kormányfő számára – vélekedett az MSZP korábbi elnöke.

Mesterházy Attila az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy szerinte Trócsányi László alkalmatlan bővítési biztosnak, hozzátéve, hogy szerinte valami mögöttes szándék állhat Trócsányi jelölése mögött. Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette, hogy szerint Újhelyi István jól tette, hogy nemmel szavazott Von der Leyen bizottsági elnökségére. Mesterházy szerint ugyanakkor nem szabad elhamarkodottan ítélni, mert az EB bővítési portfóliója egyáltalán nem egy elhanyagolható pozíció.

Mesterházy Molnár Csaba szavaira reagált, aki szerint Trócsányi egy olyan pozícióra kapott jelölést, ami teljesen jelentéktelen, mert az Unió nem biztos, hogy bővülni fog az elkövetkező években. Az MSZP korábbi frakcióvezetője viszont úgy vélekedett, hogy ha Trócsányi személye átmegy az Európai Parlamenten, akkor az Unióba csatlakozni kívánó balkáni országok lobbistája lesz az EB-ben. A volt MSZP-elnök szerint Orbán Viktor így tehet szert szövetségesekre Brüsszellel szemben. Összegezve úgy zárta gondolatait, hogy külpolitikai mozgástér szempontjából ez egy igen értékes portfólió a magyar kormányfő számára.