Merkel a klímaválságról: A semmittevés nem alternatíva

2019-09-11 14:55:00
Dicsérte a német kancellár korábbi minisztere brüsszeli tevékenységét.

Angela Merkel német kancellár a klímavédelemre fordított kiadások növelése mellett foglalt állást szerdán a költségvetés általános parlamenti vitáján.  „Ha elő akarjuk mozdítani a klímavédelmet, az pénzbe fog kerülni, de ez a pénz jó helyre megy” – mondta. Ráadásul még több pénzbe kerül, ha nem veszünk tudomást róla – hangsúlyozta. „A semmittevés nem alternatíva” – mutatott rá.

Merkel szerint jó kiindulási pont a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása mennyiségi adókkal, és egyúttal a környezetbarátabb megoldások támogatása. A kancellár a megújuló energiaforrások széles körű kiépítése mellett érvelt. Angela Merkel beszédében az Európai Unión (EU) belüli hatékonyabb együttműködés szükségességét is kiemelte. Itt az ideje, hogy az EU új erőre tegyen szert – húzta alá.

Merkel elismerően szólt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének a testületen belüli munkamegosztásra vonatkozó elképzeléséről. Von der Leyen egy olyan bizottságot álmodott meg, amely felveszi a küzdelmet a globális problémákkal, és megerősíti Európa szerepét a nemzetközi közösségben.

(MTI)