Megyei listára került fel a Jobbik köpködő politikusa

2019-09-11 09:38:00
Kulcsár Gergely új feladatot kapott pártjától – vette észre az Index.

A Nemzeti Választási Iroda honlapjára feltöltött adatok szerint a Jobbik Hajdú-Bihar megyei listájának második helyén vették nyilvántartásba Kulcsár Gergelyt, aki – mint ismeretes – beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe, majd erről humorosnak szánt levélben tájékoztatta egy belső fórumon a politikustársait.

Kulcsár az idei önkormányzati választáson eredetileg egyéniben indult volna Debrecenben a Jobbik, a Momentum és az LMP közös jelöltjeként. Amikor egy másik kormánykritikus portál, a 444 rákérdezett erre, kiderült, hogy a Momentum és az LMP az összefogás nevében megbocsátotta Kulcsár régi bűneit, és gyakorlatilag szó nélkül elfogadták, hogy a Jobbik ragaszkodik politikusa indításához. Ahogy azonban ismét nyilvánosságra kerültek Kulcsár botrányos nyilatkozatai, a politikust visszaléptették.  

A Momentum akkor azt közölte: bár a korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van a NER leváltására létrehozott együttműködésben, de „Kulcsár Gergely korábbi kijelentései teljes mértékben vállalhatatlanok, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben”. Hasonlóan nyilatkozott Ungár Péter az LMP részéről. Szerinte „Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, nincs helye a magyar közéletben”.

A jelek szerint a Jobbik ezt nem így gondolja, ezért is kerülhetett Kulcsár a megyei lista második helyére, amely befutó helynek ígérkezik – jegyzi meg a portál.

Mint azt az Index emlékeztet rá, a magyar alkotmánnyal nehezen összeegyeztethető megnyilvánulásai közé tartozott az is, amikor egy belső levelezésben aberrációnak nevezte a homoszexualitást, a holokausztot pedig „kamuklausztnak” nevezte, és kétségbe vonta annak áldozatait. A felháborodással kisért kijelentéseiért Kulcsár később elnézést kért, Vona Gábor korábbi Jobbik-elnök pedig arra kötelezte, hogy egy szál virággal rója le kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt a Duna-parton.