Magyar Nemzet: Újabb fotókon az ellenzék tiltott adatbázis-építése

2019-09-11 14:17:00
További bizonyítékokat mutatott be a napilap arra vonatkozólag, hogy csalhatott a józsefvárosi ellenzék.

A Magyar Nemzet birtokába jutott újabb dokumentumok és fotók is arra utalnak, hogy tiltott választói adatbázist épít és használ a Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt vezette ellenzék kampánycsapata Budapesten. A lap által – állítólag egy csalódott ellenzéki aktivista adta át a Nemzetnek – publikált fotón az látható, hogy egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de ígérete szerint el fog menni szavazni. Azoknak az adatait is táblázatba foglalták egy ilyen lapon, akik nem támogatták az ellenzéki jelöltet.

A kalkulációnak csak akkor lenne értelme, ha létezne hozzá választói névjegyzék is, amit a jelölt a helyi választási iroda közlése szerint nem vásárolt meg – állapította meg a napilap. A szerdán megjelent cikk szerint tiltott adatbázis-építésre utal az is, hogy Karácsony Gergely kampánycsapata vette fel a legtöbb aláírásgyűjtő ívet, összesen kilencezret, amelyek segítségével 72 ezer aláírás volt gyűjthető, miközben mindössze ötezer érvényes aláírás kellett a főpolgármester-jelöltséghez.

Az ellenzéki aktivista fotója. Forrás: Magyar Nemzet

„Az adatkezelés általános alapja, hogy az csak az érintett állampolgár kifejezett hozzájárulása alapján folytatható. Ha például egy egyesület jövőbeni kapcsolattartás céljából támogatói aláírásokat gyűjt, az adatkezelési tájékoztatóban erről külön tájékoztatni kell a választót, akinek ehhez hozzá kell járulnia, az adatfelvevőnek pedig adatfeldolgozói szerződéssel kell rendelkeznie” – ezt már Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója jelentette ki a napilapnak.

Szerinte ezek nélkül bármiféle, politikai szimpátiára, szavazási hajlandóságra vonatkozó adat rögzítése jogellenes, a választási ajánlások pedig csak és kifejezetten az adott jelölt indítása céljából gyűjthetők és kezelhetők, egyebekre történő hasznosításuk nyilvánvalóan tilos. Hozzátette: az ilyesmi nem holmi politikai csínytevés, hanem bűncselekmény is lehet.

Kedden Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond, Józsefváros fideszes polgármestere, aki szerint a legdurvább csalás történt.