Jourová nem akar Timmermans lenni

2019-09-11 18:38:00
Az „értékek és átláthatóság” portfólióért felelős biztosjelölt párbeszédet akar a visegrádi országokkal.

Nem lesz második Timmermans, és a visegrádi négyekkel párbeszédet akar folytatni Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) leendő cseh alelnöke – írta az Euronews. Jourová, aki az előző választási ciklusban az EB esélyegyenlőségért felelős biztosa volt, hangsúlyozta: a rábízott feladatköröket máshogyan akarja ellátni, mint elődje, Frans Timmermans, akit számos kritika ért a lengyel és a magyar miniszterelnök részéről, Andrej Babis cseh kormányfő pedig egyszer azt mondta róla, hogy „távol van a posztkommunista közép-európai országok valóságától”.

Nem félek a nyomástól, amit egyes országok gyakorolhatnak rám, meggyőződésem, hogy folytatni kell a párbeszédet a visegrádi országokkal. Ez egy hozzám közel álló régió, amelyet megértek” – mondta Jourová. A biztosjelölt hozzátette: többet akar utazni Európában, és útitervében az első állomások között szerepel Magyarország és Lengyelország.

„Európa nem harctér. Európa számomra párbeszédet, magyarázatot és kölcsönös megértést jelent. Tiszteletben tartom mások nézeteit, és örömmel meghallgatom véleményüket” – mondta Jourová, aki posztját várhatóan novemberben veszi át, miután jelölését az Európai Parlament (EP) is jóváhagyta.