Dél-Korea a napsugaras japán zászló betiltását kéri a NOB-tól

2019-09-11 16:00:00
A jelkép a Japán birodalom azon korszakát szimbolizálja, amikor az országot a katonai agresszió vezérelte – fogalmazott a dél-koreai kultúráért, sportért és turizmusért felelős miniszter.

A Koreai Köztársaság azt kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), hogy a jövő nyári tokiói olimpián tiltsa be a napsugaras japán zászlók használatát. A dél-koreai kultúráért, sportért és turizmusért felelős minisztérium levélben fejezte ki csalódottságát Thomas Bachnak, a nemzetközi szervezet elnökének, amiért a japán szervezőbizottság használni kívánja a régi zászlót az olimpia helyszínein.

A jelkép a Japán birodalom azon korszakát szimbolizálja, amikor az országot a katonai agresszió vezérelte” – fogalmazott Park Jang Vu miniszter. Hozzátette, a zászló „a történelmi sebekre és fájdalomra” emlékeztet számos kelet-ázsiai országot, közte a Koreai Köztársaságot és Kínát. „Európa polgárait pedig a második világháború rémségeire.” Megjegyezte, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábban már kitiltotta ezt a zászlót a rendezvényeiről.

A jelenlegi japán zászlót az 1950-es években vezették be a régi, 16 napsugarat is tartalmazó verzió helyett. Utóbbinak kicsit módosított változatát a Japán Birodalmi Haditengerészet és a Japán Tengerészeti Véderő jelenleg is használja.

(MTI)