Az írkérdés a kulcsa mindennek

2019-09-11 06:04:00

Iain Lindsay
Magyar Nemzet
Ha valóban azt akarják, hogy távozzunk október 31-én, akkor alternatívát találhatna Brüsszel a tartalékmegoldásra. Interjú.

„Az EU, illetve egyes tagországok szándékosan nehezítik meg Nagy-Britannia helyzetét? Netán azért, hogy elriasszanak más államokat a közösség elhagyásától?
Ezt a felvetést sokszor hallottam már, szerintem félremagyarázása a brexit-folyamatnak. Nem látom bizonyítékát annak, hogy mások a kilépésen gondolkodnának. Ha mégis ezen törték a fejüket, a három évig tartó küzdelmes tárgyalássorozat láttán valószínűleg elment ettől a kedvük.

A briteken kívül valóban számos másik tagállam is szeretné végleg lezárni a brexit ügyét, mert megelégelték a hosszan tartó bizonytalanságot. A tárgyalások jelen állása alapján lát esélyt arra, hogy sikerül új megállapodást kötni?
Ha valóban azt akarják, hogy távozzunk október 31-én, és valóban érdekükben áll új megállapodást kötni, akkor erre csak annyit mondhatok: legyünk rugalmasak, találjunk alternatívát a tartalékmegoldásra. Minden más kérdést már elrendeztünk. Szerintem ez sem lehet akadály. Természetesen felkészültünk az alku nélküli kilépésre is, léteznek vészhelyzeti terveink. A rendezetlen távozás nem könnyítené meg a helyzetünket, a gazdaságunk kisebb ütést kapna, de túlélnénk a megpróbáltatásokat, nem lenne a világ vége. Úgy látom, a tagállamoknak is érdeke, hogy alku szülessen. Egyesek gazdaságilag kötődnek szorosan Nagy-Britanniához, nem akarnak drasztikus változást. Mások a mélyreható katonai-biztonságpolitikai viszonyt akarják fenntartani. Ezért reméljük, hogy európai barátaink rugalmasságot tanúsítanak a tárgyalások során.

Az EU mellett azonban akadályt jelenthet a brit parlament is. Ön is utalt arra, hogy a Theresa May kormánya által megkötött egyezményt háromszor is elutasították a Westminsterben. Mi a garancia arra, hogy egy új, az ír tartalékmegoldást nem tartalmazó alkut most elfogadnának, ráadásul úgy, hogy a Konzervatív Párt azóta elvesztette többségét a parlamentben?
Boris Johnson bizakodó ezzel kapcsolatban. A tartalékmegoldást mellőző alku esetén a kormány mögé állna az északír Demokratikus Unionista Párt, a Konzervatív Párt brexitpárti szárnya, illetve azok a konzervatív képviselők is, akik nemrég elhagyták frakciójukat, de a megállapodás pártján állnak. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ellenzék egy jelentős része tart a megállapodás nélküli kilépéstől. Minden erőfeszítés most arra irányul, hogy meglegyen az alku. Ha ezt a problémát orvosolni tudjuk, a kormány úgy gondolja, hogy október végén, a brexit határideje előtt el tudná fogadtatni a parlamenttel az új megállapodást. Nem sok időnk maradt. Az EU csúcsértekezlete október 17-18-án lesz, legközelebb tehát október 21-én, hétfőn tudna összeülni a parlament, vagyis tíz napjuk maradna. Nem beszélve arról, hogy az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Egyetért azzal, hogy ezt az egész politikai káoszt maga a népszavazás idézte elő, amely a kilépés tényén túl nem rögzítette azt, hogy milyen fajta kilépésre szavaznak az emberek, milyen jövő vár Nagy-Britanniára? A referendum leginkább David Cameron akkori miniszterelnök hazárdjátékának tűnt.
A fennálló helyzetet sokan jellemzik válságként, ám Nagy-Britannia jól működő demokrácia, a parlament is végzi a dolgát, időnként nagyon élénken is. Mit gondolt, mi fog történni?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.