9/11 – A nap, amely örökre megváltoztatta a világot

2019-09-11 10:56:00
Tizennyolc éve omlottak le a WTC ikertornyai.

Egy újabb nap, ami után a világ más lett – 2001. szeptember 11-én több eltérített repülőgéppel az al-Kaida terrorszervezet tagjai terrortámadást intéztek Washington és New York ellen. Egy repülőgépet az utasoknak sikerült ugyan visszaszerezniük, de akciójukkal csak azt érték el, hogy a Fehér Ház helyett attól mintegy bő negyedórás repülőútra található pennsylvaniai település mellett, egy mezőre zuhant le.

A huszonegyedik század egyetlen szuperhatalmát felkészületlenül érte a belföldi utasszállító repülőgépekkel végrehajtott támadás-sorozat, aminek következtében több ezer ember halt meg vagy tűnt el. (A mai napig folyik a keresés, és még most is, közel két évtizeddel a terrorcselekmény után is azonosítanak újabb áldozatokat.)

Magának a támadásnak lett a közvetlen következménye az afganisztáni háború, ami szintén a 18. évébe lép. Közvetetten pedig Irak 2003-as lerohanásához vezetett.

A terrorakció kitervelőjeként Oszama bin Ladent azonosították az amerikaiak, akit jóval később, több mint egy évtized múlva likvidáltak amerikai kommandósok egy pakisztáni rajtaütés során.