Trócsányi segélyezésért felelős uniós biztos lesz?

2019-09-09 08:43:00
Az Euronews értesülései szerint nem az Orbán Viktor által preferált portfóliót fogja megkapni a magyar biztos.

A humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos pozícióját kaphatja meg Trócsányi László a következő Európai Bizottságban: A biztosok listáját hivatalosan kedden jelentik be, addig még némileg változhat a helyzet – olvasható az Euronews vasárnapi írásában: a páneurópai hírtelevízió bizottsági forrása szerint a magyar kormánypárt jelöltje így lemarad az Orbán Viktor által neki szánt szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős tárcáról.

A humanitárius segítségnyújtással a ciprusi biztos, Hrisztosz Sztilianidész foglalkozott a 2014 és 2019 között működő Juncker-bizottságban. Őt válthatja a 63 éves magyar jogász a november 1-jén felálló új testületben, melynek elnöke a német Ursula von der Leyen lesz – ismerteti az Euronews.

Trócsányit a legtöbben a harmadik és a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztereként ismerik, 2014 és 2019 között töltötte be a pozíciót. Az állam- és jogtudományok doktora korábban volt alkotmánybíró, részt vett a Velencei Bizottság munkájában, és Magyarország belgiumi, luxemburgi és franciaországi nagyköveteként is dolgozott.