A liberálisok leszedetik a bevándorlásellenes plakátokat Kanadában

2019-08-27 19:02:53
Kanadában október 21-én tartanak választást, és a bevándorlás széles körű támogatást élvez, egyes felmérések szerint.

A reklámtáblák tulajdonosai szerint a kanadai óriásplakátokon megjelenő bevándorlók elleni hirdetéseket, nyilvános felháborodás és többszöri petíció után szedik le – számol be a reuters.com

A hirdetéseket Maxime Bernier (kanadai jobboldali bevándorlásellenes párt vezetője) kérésére indították el, melyek a Kanadába irányuló tömeges bevándorlás megállítására szólítottak fel. A plakátok az elmúlt héten több kanadai városban is megjelentek. Bernier, a mérsékelt konzervatívokkal ellentétben, a bevándorlás korlátozására, és a kanadai értékek védelmére összpontosít, amiért sokan a „kanadai Donald Trump” jelzővel illetik.

Kanadában október 21-én tartanak szövetségi választást, és a bevándorlás széles körű támogatást élvez, egyes felmérések szerint. A augusztus 9-én közzétett Pew Kutatóközpont jelentése szerint a kanadaiak támogatják leginkább a bevándorlást a világon. Noha a kanadai Néppárt nem volt felelős a hirdetésért, Bernier dühös volt, hogy levetették. „A plakáton szereplő üzenet nem ellentmondásos, sem azoknak, akik egyetértenek vele, sem azoknak, akik nem értenek egyet, de támogatják a szólásszabadságot és a nyílt vitát.” – írta Bernier a hétfőn a Twitter-en.

A Pattison Outdoor, amely társaság Kanadában a kültéri reklámterületet birtokolja és kezeli, eredetileg elutasította a reklámok eltávolítását, de vasárnap mégis ellenkezőleg döntött. „Sem a magam, sem a Pattison Outdoor szándéka nem az volt, hogy elidegenítse vagy bármilyen módon sértse a közvéleményt azáltal, hogy lehetővé teszi ennek a hirdetésnek a megjelenítését” – mondta Randy Otto a Pattison Outdoor elnöke nyilatkozatában, hozzátéve, hogy sajnálja a hirdetések megjelenítésére vonatkozó döntést.

A petíciók alkotói üdvözölték Pattison döntését: „Nagyon örülök, hogy a Pattison Advertising levette ezeket a hirdetőtáblákat” – mondta Jordan Stein, a kaliforniai Liberális Párt jelöltje, aki az egyik petíciót elindította.

John Grant, a Urban Halifax csoport alapítója, amely szintén petíciót indított a hirdetések eltávolítására, elmondta, hogy a hirdetőtáblák üzenete elsősorban Új-Skócia tartományt érinti. A tartomány gazdasága növekedőben van, pár év stagnálás után, amelyet Grant a rekordszámú bevándorlónak tulajdonít, akik a tartományba érkeztek az elmúlt évek során. „A gazdaság javul és a dolgok kezdenek jól menni, ezért sok ember kifogásolta, hogy ezt az óriási hirdetőtáblát felállították” – mondta Grant.

Új-Skócia liberális miniszterelnöke, Stephen McNeil szintén elítélte a hirdetéseket: „A népességünk minden idők legmagasabbja, a munkanélküliség rekordmértékben alacsony, a gazdaságunk növekszik, nagyrészt a bevándorlásnak köszönhetően” – írja McNeil a Twitteren. „Ez tény, nem vélemény.”