George Pell

Furcsa bizonyítékok: helyben hagyták az ausztrál bíboros elleni ítéletet

2019-08-21 13:10:39
George Pell állítólag szexuális molesztálást követett el, habár az ausztrál bíróságok bizonyítékai meglehetősen gyengék. Pell mégis lehet, hogy börtönben marad.

Helyben hagyta az elsőfokú ítéletet George Pell ausztrál bíboros, Ferenc pápa vatikáni tanácstagja ügyével kapcsolatban a másodfokú bíróság Ausztráliában – írja a MercatorNet és a Catholic Herald. 

George Pell bíborost decemberben ítélték el öt rendbeli szexuális molesztálásért. Az ítéletet rengetegen vitatják. Ennek ellenére hagyta helyben Victoria tartomány fellebbviteli bírósága az elsőfokú ítéletet. A bíboros még fellebbezhet a canberrai ausztrál Legfelsőbb Bírósághoz.

A fellebbviteli bíróság három tagja közül egy ugyanakkor nem értett egyet bírótársaival a Pell elleni bizonyítékok elégséges mivoltát illetően. 

A most 79 éves George Pell az ítélet szerint a kilencvenes évek közepén öt esetben molesztált két tizenéves kórustag fiút melbourne-i érsekként a Szent Patrik-katedrális sekrestyéjében és folyosóján. A két állítólagos áldozat közül az egyik, aki 2014-ben elhunyt, mindig is tagadja, hogy molesztálta volna Pell. Az ítélet a másik, harmincas éveiben járó állítólagos áldozat vallomására alapul, azonban az ő kilétét csak a bíróság ismeri, senki más, mivel a szexuális molesztálások áldozatainak ilyen szintű anonimitás jár Ausztráliában. 

A bíróság előtt felvonultatott szemtanúk közül mindenki tagadja, hogy a molesztálásra egyáltalán sok kerülhetett volna, tekintve a tömeget, ami állandóan körülvette az érseket, és az érsek igen szoros időbeosztását. 

Pell jogászai már bejelentették, hogy fellebbeznek. Ha a Legfelsőbb Bíróság sem fogadja el a fellebbezést, akkor Pell leghamarabb három év és nyolc hónap múlva szabadulhat eredetileg hat éves börtönbüntetéséből. 

A magas rangú egyházi vezető mindig is ártatlannak vallotta magát.

A bíboros támogatói szerint az egész ausztráliai bírósági rendszer és a média és egyházellenes, ezért nem is Pell, hanem a katolikus egyház volt az ítélet tárgya.