Összecsaptak a rendőrök a hongkongi tüntetőkkel

2019-08-13 18:25:40

Erőszakos összecsapásokhoz vezetett rendőrök tömegoszlatási kísérlete a hongkongi reptéren. Legalább egy embert mentők szállítottak el a helyszínről. A Euronews videóközvetítésén követheti az eseményeket.

Rohamrendőrök hatoltak be helyi idő szerint kedd este 11 óra után a hongkongi nemzetközi repülőtérre, és összecsaptak az ott ülősztrájkot folytató tüntetőkkel. A tiltakozók számos rendőrségi jármű útját elzárták, mire a rohamrendőrök behatoltak a repülőtér területére, ahol paprikaspray-t is bevetettek.

A hongkongi repülőtéri hatóságok szerint a repülőtér működésében komoly fennakadások keletkeztek. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalának korábbi beszámolója szerint a nemzetközi repülőtér vezetése kedden több mint 300 járatot törölt a légikikötőben ötödik napja zajló ülősztrájk miatt.

A dpa német hírügynökség szerint

a tüntetők visszaszorították a rendőröket, és elkezdtek barikádokat emelni

az egyik bejáratnál, amelyen keresztül fegyveres rendőrök tucatjai próbáltak meg behatolni. Utóbbiak végül mintegy 15 perc után visszavonultak. A rendőrség több embert egy, a repülőtér érkezési csarnokának bejáratánál várakozó furgonba terelt.

A rendőrség állítása szerint megpróbált segíteni mentősöknek hozzáférni egy sérült férfihoz, akit a tiltakozók korábban elfogtak annak gyanújával, hogy az illető egy beépített ügynök. A tüntetők egy második embert is elfogtak annak gyanújával, hogy beépített ügynök. Miután kiürítették a holmijait, találtak nála egy, a Peking-párti tiltakozók által viselni szokott kék pólót, amely szerintük bizonyítja, hogy az illető egy kém.

Hónapok óta tüntetnek

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már egyebek között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért Kínához, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A tiltakozók azonban úgy látják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat.

(MTI/Euronews)