Hosszú út áll az orosz ellenzék előtt

2019-08-12 22:03:56

Mark Galeotti
The Moscow Times
Putyin bizonyos tekintetben olyan most, mint Gorbacsov.

„Ha az ellenzék ki akarja használni azt a lehetőséget, ami most megvan neki, akkor plauzibilis és átgondolt politikai követeléseket kell megfogalmaznia, amelyek a Kreml számára is elfogadhatók.

Nem 1991-ben vagyunk. Pillanatnyilag az elit legnagyobb félelme a rendszerszintű összeomlás, noha a jelenlegi vonallal ők sem teljesen elégedettek.

A biztonsági erők fegyelmezettek és egyelőre nem úgy tűnik, hogy nem akarják eljátszani a szerepüket az elnyomás drámájában. Ami a gazdaságot illeti, az csigalassú, de nincs válságban: a mostani politikai zűrzavar közepette a Fitch BBB szintre módosította Oroszország befektetési besorolását, arra a szintre, ahol az Krím annektálása előtt volt. A Fitch méltatta az ország makrogazdasági intézkedéseit, alacsony külföldi adósságát és stabil pénzügyi helyzetét, hozzátéve, hogy Oroszország most jobban viselne egy esetleges új amerikai szankciócsomagot.

A Kreml pozíciója erős. Noha senki sem ismerné be, Putyin bizonyos tekintetben olyan most, mint Gorbacsov. Nem akar egy véreskezű junta főnöke lenni. Legitimitást akar odahaza és külföldön, kalandjai, a feketegazdaság és a látványprojektek finanszírozására pedig egy működő gazdaságra van szüksége, amely nagyban függ azoktól, akik a rohamrendőrök pajzsainak túloldalán vannak.

De Putyin egyben az 1980-as évek gyermeke is, aki pontosan ismeri a villámgyors rendszerszintű összeomlás terrorját, amelyet az NDK-ban és a Szovjetunióban is átélt. Még az eddigi tüntetéseken látott legszörnyűbb erőszak is semmiség ahhoz képest, amit elszabadíthatna – és el is szabadítana, ha ezt látná az egyetlen alternatívának az anarchiával szemben.

A tüntetőkkel szembeni kihívás tehát nem csak az, hogy megőrizzék a lelkesedésüket és bátorságukat egyrészt az őrizetbevételekkel és fenyegetésekkel, másrészt a zenei- és saslikfesztiválokkal szemben. Talán még ennél is nehezebb lesz azonosítani azokat a célokat, amelyek lassan, de biztosan előmozdítják az ügyüket, miközben a hatóságok sem érzik úgy, hogy nem urai a helyzetnek. Az ellenzék oldalán áll a lelkesedés és az igazság. A hatóságokén a gátlástalanság és a kozmonauták. Ezek ellen okosan, előrelátóan kell játszani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.