Csak

2019-08-12 07:28:07

Dippold Pál
Magyar Hírlap
A hatszoros német bajnok focicsapat vezetői is behódoltak a politikai világdivatnak, hűségesküt tettek a liberális véleménydiktatúrának.

„Magyarázkodni és bocsánatot kérni kényszerült az 1904-ben alapított Shalke 04 focicsapat elnöke és igazgatósága. Miért is? Egyszerű történet. Clemens Tönnies, a futballklub elnöke, aki amúgy nem akárki, egy 16 500 munkavállalót foglalkoztató, tavaly 6,65 milliárd eurós nyereséget termelő húsüzem vezetője, a paderborni kézművesek ünnepségén tartott előadást A felelős vállalkozói szellem címmel. Beszélt többek között a klímaváltozás ügyéről is. Szerinte az adók növelése nem a megfelelő eszköz a klímaváltozás ellen, azt javasolta, inkább telepítsenek évente húsz erőművet Afrikába. »Akkor az afrikaiak nem vágnák ki a fákat, és nem csinálnának annyi gyereket éjszaka« – fogalmazott. Ebből kerekedett a botrány. Rárepült a sajtó és a hiperérzékeny onlinekommandó, rasszistának titulálták Tönniest.

A 63 éves vállalkozó – aki 1994 óta tagja a Schalke közgyűlésének, 2001 óta pedig a klub elnöke – elnézést kért. Ám a hivatalosság is mozgásba lendült. Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter lesújtóan rasszistának nevezte Clemens Tönniest, míg a Schalke korábbi kiváló csatára, jelenleg a klub U23-as csapatának edzője, Gerald Asamoah nagyon meglepődött, sokkolta és fájdalmat okozott neki, amit hallott. Nikolaus Schneider, a Német Labdarúgó-szövetség etikai bizottságának vezetője elmondta: vizsgálják Tönnies kijelentését, és augusz­tus közepén személyesen is egyeztetnek vele.

A Schalke közgyűlése rendkívüli ülést tartott. Tönnies ismét bocsánatot kért, és közölte, három hónapig nem látja el az elnöki tisztséget, utána viszont folytatja a munkáját. A vezetőség támogatta: megalapozatlan az állítás, hogy Clemens Tönnies kijelentése a rasszizmuson alapul. Ugyanakkor megsértette a klub alapszabályában lévő elvek egyikét, a megkülönböztetés tilalmát – fogalmaztak. A Shalke 04 igazgatósága azonban szükségét érezte mindezeken túl a világ tudtára adni, hogy tisztában vannak a klub által az elmúlt napokban okozott károkkal: »Még erőteljesebben dolgozunk annak érdekében, hogy világossá tegyük a klubban és azon kívül, hogy az FC Schalke 04 egy kozmopolita, szabad és multikulturális társadalom értékeit képviseli.«

Értjük. A hatszoros német bajnok focicsapat vezetői is behódoltak a politikai világdivatnak. Úgy megijedtek a rasszizmus gyanújától, hogy eldobva maguktól múltjukat, hűségesküt tettek a liberális véleménydiktatúrának.

Hogy aztán Clemens Tönnies mitől rasszista, azt senki nem tudja. Csak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.