Belső vitáktól hangos Thunberg mozgalma

2019-08-08 15:46:20
A Fridays for Future mozgalom nemzetközi aktivistái Svájcban gyűltek össze, hogy aztán elkezdjenek egymással egyet nem érteni, mindezt Greta Thunberg társaságában.

A BuzzFeedNews arról számol be: a svájci Lausanne-ban gyűlt össze a Fridays for Future mintegy négyszáz fiatal klímamozgalmárja, hogy a szerveződés stratégiájáról és céljairól egyeztessenek. Az eseményen részt vesz Greta Thunberg svéd diáklány, a mozgalom fő arca és szónoka.

A portál szerint a svájci megbeszélésen heves viták alakultak ki a mozgalom jövőbeli céljait illetően – olyannyira, hogy egy csoportnyi mozgalmár, mintegy harmincan kivonultak az ülésről, Greta Thunberggel egyetemben. 

A vita oka az volt, hogy nem tudták eldönteni: egy több mint húsz pontból álló specifikus követeléslistát fogalmazzanak-e meg, benne javaslatokkal a mezőgazdaság reformjától a hajók széndioxid-kibocsátásának csökkentéséig; vagy pedig csak szélesebb alapelveket fogalmazzanak meg, mint például „kövesd a tudományt” vagy „klímaigazságot mindenkinek” – ez utóbbi megoldást támogatta Thunberg is.

A vita miatt kivonulók közül Janine O'Keeffe, egy felnőtt aktivista azt mondta: „Sztrájkolunk”.

Greta Thunberg először nem nyilatkozott a portálnak, de később szöveges üzenetben azt közölte: „Nem csatlakoztam sem kivonulókhoz, sem beülőkhöz. Ki-be járunk a találkozókról, és ez esetben a termen kívül leültem, hogy megvigasztaljam egy barátomat, aki szomorú és felháborodott volt akkor”.

A klímaaktivisták közül a 16 éves, írországi Saoi O'Connor azt közölt a lappal: „Ha kis részletekben nem is értünk egyet, mi mint mozgalom együtt vagyunk. Együtt harcolunk most és a jövőben is a klímaigazságosságért. Semmi nem változott”.

A BuzzFeedNews végül arról is írt: a vita feszültsége később enyhült, a klímaaktivisták a Macarena táncot kezdték járni, majd más játékokkal játszottak, hogy oldják a hangulatot.