A nap, amikor a szél kibillentette a Balatont

2019-07-29 11:53:07
Keszthelynél jóval magasabb volt a vízszint, mint Siófokon.

Mint a hvg.hu a hirbalaton.hu-ra.hivatkozva írta, szombat délelőtt eleinte élénk, majd egyre erősebb északkeleti szél kezdett fújni a Balaton teljes hosszában. Ennek hatására a tó tengelyében kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki, amely délutánra szabályosan átnyomta a tó vizének egy részét a nyugati medencébe – idézte Horváth Ákost, a Balaton meteorológusát a hirbalaton.hu.

Mint olvasható, a vízügyesek 40 centiméternyi különbséget mértek a siófoki és a keszthelyi vízszint között. Ezt a vizugy.hu adatai is megerősítették: amíg szombaton a Balaton átlagos vízállása reggel 113 centiméter volt, 18 órára viszont Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 40 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között. (A Balaton normális vízszintmaximuma 120 centiméter, plusz-mínusz 5 százalék).

Idén már volt hasonló eset, március 7-én Keszthely és a Balatonfűzfő között 49 centi volt a különbség, igaz, akkor a vízállás is magasabb volt.