Nyári extremizmus: a Leninről készül lesiklani egy magyar síelő

2019-06-26 11:05:53
A 7100 méteres Lenin-csúcsra ezért előbb felmászik Héjja Bálint.

A Kalifa Alpin Csapat tagja az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a lesiklásra legkorábban július közepén kerülhet sor. Az expedíció június 29-én indul, majd a mintegy kéthetes akklimatizációs időszak után kísérőjével, Lengyel Ferenc hegymászóval együtt indul el a Pamír-hegységben lévő csúcsra.

Héjja Bálint tervei szerint a 7100 méteres magasságból két órán belül mintegy 2500 méteres szintkülönbséget hidal majd át sílécen a hegy északi, Kirgizisztánhoz tartozó részén. Hozzátette: a hegycsúcsra felfelé menet folyamatosan figyeli, felderíti a lesiklásra leginkább alkalmas és egyúttal biztonságos útvonalakat. „Ez akkor is szükséges, ha valaki helyismerettel rendelkezik” – jegyezte meg arra is kitérve, hogy először jár majd a Lenin-csúcson.

Szavai szerint terve legnagyobb kihívása, hogy a több mint 7000 méteres magasságú hegy megmászása után következik csak a fizikai megterhelés java. „Olyan állapotban kell felérnem a csúcsra, hogy utána jön a neheze” – fogalmazott. Héjja Bálint arra számít, hogy a csúcsgerinc le lesz fagyva, s emiatt – mint mondta – „nagyon kontrollált síelést kell majd bemutatnom (....) Egy esés elég erős következményekkel járhat”.

 Mint közölte, az expedíció előtt rengeteg hegymászással, síeléssel és futással készül, a helyszínen pedig az akklimatizáció következik, amelyet szintén a felkészülés részének tekint a sportoló. Héjja Bálint jelezte azt is, hogy a lesiklást sportkamerával rögzíti, a felvételeket pedig az expedíció után közzéteszi.

A 29 éves sportoló nevéhez a többi között a Kaukázus 5047 méteres magasságú Kazbek-csúcsának délkeleti direkt útján végrehajtott első magyar megmászása és a szintén kaukázis Ortsveri (4365 méter) északi falának ugyancsak első magyar meghódítása fűződik.

(MTI)