Nem véletlenül szeretik Kálmán Olgát a fideszesek

2019-06-18 15:42:47

Pulai András
Népszava
A Fidesz hívei azt akarják, hogy Tarlós nyerjen – és a volt műsorvezetőt látják a kevésbé veszélyesnek. Interjú.

„Fél év előnnyel fair azt mondani, hogy Kálmán Olgából kevéssé lenne jó várospolitikus?

Kálmán Olgának nem ez a fél év hiányzik – hanem az a tíz, amit Karácsony Gergely a politikában töltött, lépésről lépésre haladva: volt önkormányzati képviselő, pártvezető, országgyűlési honatya, és most kerületi polgármester. És ez a tudás hiányzik a választók szerint.

Demszky Gábor is gyakorlat nélkül ült a főpolgármesteri székbe.

A rendszerváltás kora az más, akkor mindenki amatőr volt. Azóta azonban beérett annyira a demokráciánk, hogy null-kilométeres politikusokat nehezen fogadnak el – többek között azért, mert az ilyen ember rendre alulmarad a tartalmi vitákban.

Nem az az előválasztás lényege, hogy aki győz, amögé mindenki felsorakozik – szakmai csapatával együtt?

Nem vitás fel lehet készíteni egy jelöltet, igaz, leginkább arra, miképp használja a kommunikációs paneleket. De azt semmi nem pótolja, hogy csavarszinten ismered a várost, és tudod, hogyha az egyiket meglazítod, hol esik szét a rendszer.

Az ellenzéki választó fejében nyilván a legfontosabb kérdés, hogy ki harcol meg a Fidesszel. Amikor a Publicus Intézet azt firtatta, hogy ki nyeri meg az előválasztást, az ellenzéki szavazók többsége Karácsony Gergelyt hozta ki győztesnek, a kormánypárti szavazók több mint háromnegyed Kálmán Olga elsőségét valószínűsítette. Van értelme mérni, hogy mit gondolnak a kormánypárti szavazók egy ellenzéki jelöltről?

Persze, hiszen ennek a kérdésnek nagyon fontos a másodlagos üzenete. A mérés nem azt mutatja, hogy a Fidesz hívei szeretik-e Kálmán Olgát vagy sem, hanem azt, hogy a saját szempontjaik szerint ki a hasznosabb számukra. Márpedig ők azt akarják, hogy Tarlós nyerjen – és a volt műsorvezetőt látják a kevésbé veszélyesnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.