Tudják, hogy nagyon veszélyes, de nem tesznek ellene semmit sem

2019-06-12 08:31:08
Hétköznapi történet Németországból, avagy itt az újabb Anis Amri-ügy?

Ha lenne iszlamista veszélyességmérő, akkor Rashid K. a legpirosabb sávban lenne, ennek ellenére még mindig szabadlábon tartózkodik Németországban, hiába találtak nála egy fegyvert – írja a Spiegel digitális kiadásában kedden.

Azt nem tudni, hogy Rashid K. tényleg Rashid K.-e, ahogy a hivatalokban önmagát regisztráltatta, ugyanis a német napilap szerint egy alkalommal Islam H. néven regisztráltatta magát a menekültügyi rendszerben, igaz, Brendenburg tartományban, tehát a holland határhoz közel lévő Mönchengladbachtól pár száz kilométerre. Annyit biztosan állít a Spiegel munkatársa róla, hogy 2004-ben érkezett Csecsenföldről Németországba, azonban annak ellenére, hogy egy év alatt elutasították a menekültkérelmét, azóta is a Északrajna-Vesztfáliában tartózkodik és ad munkát folyamatosan a biztonsági szolgálatok munkatársainak.

Ugyanis egyszerre szélsőséges szalafista, valamint a szervezet bűnözésben is részt vesz a jelek szerint. Drogok, fegyverek, testi sértések különféle fokozatai, lopás – ez a kettős jelenség egyébként nem egyedülálló a csecsen származású bűnelkövetők között, amint arra egy BKA (Szövetségi Bűnügyi Hivatal)-tanulmány is rámutat.

És hogy miért van még mindig Németországban? A Spiegel szerint leginkább azért, mivel Oroszország szerint Rashid K. nem létezik. És ha nincsenek papírok, akkor nincs kitoloncolás sem. És ezért az folyamatosan halasztva van, immáron 14 éve. A Spiegel írásában arra is emlékezetett Rashid K. ügye kapcsán, hogy ez nagyon hasonlít ahhoz, ami Anis Amri esetében történt. Annak a történetnek a végén több ember halt meg...