Prevenció

Megmenthetik az apákat a családtagok

2019-06-12 02:51:56
Apák napi kampány indul a prosztata jó- és rosszindulatú elváltozásai megelőzéséért.

„Szeretlek APA kampány” címmel június harmadik vasárnapján, Apák napján kampány indul, amellyel a prosztata jó- és rosszindulatú elváltozásainak megelőzésére kívánják felhívni az édesapák és családjuk figyelmét.

Magyarországon 50 éves kor felett minden második férfit fenyeget a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, mely – ha későn veszik észre – további szövődményeket, súlyos vizelési panaszokat okozhat. A KSH adatai szerint hazánkban a probléma körülbelül 520 ezer apukát érint.

A Semmelweis Egyetem urológusai szerint Magyarországon évente 10 prosztatarákos betegből 3 férfi hal meg a prosztata rosszindulatú daganatában, holott rendszeres szűréssel 20 százalékkal csökkenthető lenne a megbetegedések száma.

„A prosztatarák kezdeti stádiumban nem jár semmiféle tünettel, éppen ezért a férfiak nem is érzik fontosnak, hogy elmenjenek orvoshoz”

– mondta Dr. Riesz Péter urológus, klinikai onkológus, a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

Már a 40-45 éves férfiakat is érintheti a probléma, főleg ha a családban korábban már előfordult prosztatabetegség. A szakember szerint, amennyiben tünetmentes állapotban felfedezik, az esetek 90 százalékában gyógyítható. A leggyakoribb tünetek közt a vizelési nehézségek, a gyakori, olykor fájdalmas vizelési inger, esetleg szexuális zavarok fordulhatnak elő – ismertette.

A prosztata kóros elváltozását több módon is fel lehet ismerni. Érdemes először egy egyszerű 7 kérdésből álló IPSS (Nemzetközi Prosztata Tünetértékelő Skála) tesztet kitölteni, mely segít beazonosítani a jóindulatú megnagyobbodás okozta tünetek súlyosságát.

A szűrővizsgálat során a prosztata szérum antigén (PSA) koncentrációjának mérése történik a vérből, mely csupán egy apró tűszúrással jár. Alapvető fontosságú az egyszerű urológiai vizsgálat, amely során a szakorvos a végbélen keresztül tapintja végig a prosztatát. A diagnosztikát segíti, pontosítja a prosztata átfogó vizsgálata ultrahang-készülékkel.

Dr. Riesz Péter úgy fogalmazott: „Sajnos jellemző ránk, hogy csak akkor fordulunk szakemberhez, ha már megtörtént a baj.

Nagy szerepe van a hozzátartozóknak abban, hogy figyelmeztessék az apákat és a férjeket, hogy menjenek el vizsgálatra.”

A családtagok is tehetnek az apák gyógyulásáért. A kampány arra hívja figyelmet, hogy mindenekelőtt mondják el az édesapánknak, hogy mennyire szeretnénk, ha sokáig élne.

Ezt pedig egy kedves gesztussal megtehetik június 16.-ig a Deák téri Fröccsterasz előtt, ahol az APA pop-up üzenetládával egy rövid videóban is megköszönhetik az édesapáknak a sok törődést és szeretetet, amit kaptak tőlük, és nem utolsósorban megkérhetik őket, hogy menjenek el szűrővizsgálatra.

A „Szeretlek APA kampány” keretében az első 1000 regisztráló ingyenesen elviheti édesapját a Leonardo da Vinci kiállítás zártkörű tárlatvezetésére.