Kiszabadult a drogterjesztéssel vádolt orosz újságíró

2019-06-12 07:58:49
Az állami médiától kezdve az utolsó ellenzéki blogokig mindenki kiállt a megvádolt Golunov mellett.

A közfelháborodás miatt meghátrált az orosz hatóság, az összes vádat ejtették a kábítószer-üzérkedéssel megvádolt, pénteken őrizetbe vett Ivan Golunov ellen – közölte kedd éjjel az Euronews. A tényfeltáró újságírót szabadon engedték házi őrizetéből kedden este. 

Kiszabadulása után a következőképpen nyilatkozott háza előtt: „Köszönöm mindenkinek a támogatást! Még mindig nem értem pontosan, hogy mi is történik. Örülök, hogy végül az igazságszolgáltatás ejtette az ügyet. Ugyanakkor bízom benne, hogy a vizsgálat folytatódik. Valamint remélem, senki nem kerül olyan helyzetbe, amilyenben én voltam.”

Gyanús körülmények

Mint írtők, a rendőrség azt állította, hogy a 36 éves újságírónál kábítószert találtak, egy másik adagot pedig a lakásán. Azonban kiderült, hogy A szakértői vizsgálat sem Golunov kezén, sem szervezetében nem találta nyomát drognak. A lefoglalt csomagokon sem volt rajta az ujjlenyomata. Az egész ügyet pedig az is gyanússá tette sokak számára, hogy több sajtóinformáció szerint a fogdában állítólag bántalmazták.

Az orosz belügyminiszter azt nyilatkozta az Euronews szerint, hogy „az ügy vizsgálati anyagát elküldték az Orosz Nyomozó Bizottságnak ellenőrzésre. Az ügyben részt vett rendőrök cselekedeteinek jogszerűségét is megvizsgálják.”

Vlagyimir Kolokoltszev kijelentette, ha indokolt, fejek fognak hullani, mert az állampolgári jogokat tiszteletben kell tartani. Golunov mellett váratlan egységben léptek föl nemcsak olvasói, barátai és kollégái, hanem gyakorlatilag az egész orosz média, még az állami is. Mint írják, „Én vagyok Golunov” táblákkal tüntettek az elmúlt napokban. Szerdára már szerveződött egy szolidaritási menet Moszkvába az újságíró támogatására.

Navalnij újra őrizetbe került

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és mintegy háromtucatnyi társát egy szerdai moszkvai tüntetésen, ahol az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában bűnrészes rendőrök felelősségre vonását követelték – közölte az MTI.

Golunovot, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát, akit pénteken kábítószerrel való üzérkedés címen vettek őrizetbe, kedden szabadon engedték, miután ejtették az ellene emelt vádat. A belügyminiszter a történtek miatt két, a letartóztatásért felelős rendőrtábornok felmentését kérte az elnöktől, az eljárást végrehajtó rendőröket pedig az ellenük folytatott vizsgálat idejére felfüggesztette.