Kerékpárokat adott kárpátaljai családoknak a Karitász

2019-06-06 12:54:44
A Katolikus Karitász által gyűjtött bicikliket olyan diákok kapták, akik olyan településen élnek, ahol nincs magyar iskola, óvoda.

Ötven kerékpárt ajándékozott kárpátaljai családoknak a Katolikus Karitász, hogy segítse a közlekedést – közölte a szervezet országos igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában. Écsy Gábor azt mondta, a bicikliket olyan diákok kapták, akik olyan településen élnek, ahol nincs magyar iskola, óvoda, ezért vasárnapi iskolába járnak, hogy gyakorolhassák a magyar nyelvet.

A kerékpárokat egy németországi partnerszervezet gyűjti össze, hozza rendbe, hogy aztán a Karitász el tudja juttatni a leginkább rászorulókhoz. Idén a bicikliket ötven – az összetartozás napja alkalmából szervezett ünnepségekre Magyarországra érkezett – kárpátaljai magyar gyerek segítségével juttatták át a határon - ismertette.

Kitért arra is, a szervezet másfél éve orvosmisszió keretében 12-13 alkalommal szűrővizsgálatokkal is segít olyan kárpátaljai településeken, ahol nincsen egészségügyi ellátás, vagy az nehezen megközelíthető. Az önkéntesek segítségével a gyerekeknek rendszeres szűrővizsgálatokat tartanak, a felnőtteknek vérnyomást, vércukorszintet mérnek és nőgyógyászati szűréseket végeznek – tette hozzá.

(MTI)