„Nem tudja, hogy ez Románia?” – Magyar felirat nélkül maradt a pápai miseruha

2019-06-03 16:52:42
Nem tűrte a román biztonsági szolgálat, hogy sok önkéntes megy segíteni, hatszázból csupán harminc maradhatott.

Mint az keddi cikkükben írják, magyar nyelven is szerepelt a romániai pápalátogatás szlogenje, a feliratot azonban abban az esetben sem láthatta volna a csíksomlyói szentmisén résztvevő több tízezer zarándok, ha történetesen előttük halad el a Szentatya, a bukaresti hatóságok ugyanis eltávolíttatták a szöveget.

Miután megkérdezték a szervezőket, Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja megerősítette az értesülését, és ahogy azt Urbán Eriktől, a csíksomlyói kegytemplom igazgatójától megtudta, elmondta a Krónikának, hogy a miseruhán a román kormányőrség takartatta le a magyar feliratot. Minderre néhány nappal a pápalátogatás előtt került sor: kiderült, az erdélyi ferencesek áprilisban megválasztott tartományfőnökét a SPP illetékese kereste meg a pápai szentmise előtt néhány nappal, nekiszegezve a kérdést: igaz-e, hogy a miseruhán magyar felirat is van.

A pápa biztonságáért felelős állami szervet – amely a magyar sajtóban megjelent híradásokra hivatkozott a felirat meglétét illetően – ezután az sem hatotta meg, hogy a kazulát teljes egészében jóváhagyta a Vatikán, sőt  felszólították a tartományfőnököt, hogy a miseruhán ne szerepeljen a magyar felirat. Feltették a kérdést is: „Nem tudja, hogy ez Románia?”

Ezt követően született az a megoldás – amelynek szükségességéről a román biztonsági szervek a Vatikánt is meggyőzték –, hogy a miseruha hátoldalán szereplő logó aljára rávarrtak egy sávot, amely így eltakarta a feliratot.

A Krónika nyelvi incidens miatt írásban fordult a román kormányőrséghez, az intézkedés okát firtatva a hazai és külföldi közméltóságok védelmét szavatoló állami szervnél. De mint közölték, nem csak ez volt az egyetlen érthetetlen megnyilvánulás a román biztonsági szervek részéről Ferenc pápa csíksomlyói látogatása idején. A szentmisét megelőzően ugyanis rendkívül idegesen és gyanakvóan viselkedtek a biztonságiak, még a liturgikusokat is csak nagy nehezen engedték a Hármashalom-oltárhoz, hogy elrendezgessék az oltárt, a pápa, a püspökök ülőhelyeit, és a misézéshez szükséges felszerelést előkészítsék a másnapi szentmisére.

Sőt – Bodó Márta szavai alapján – önkényesen és magyarázat nélkül lecsökkentették az önkéntesek számát is, olyannyira, hogy az egyházi szervezőbizottság által toborzott hatszáz önkéntesből csak 30 juthatott be az elkerített és biztonsági szempontból kiemelten kezelt sárga szektorba.