Lengyelország: győztek Kaczynskiék

2019-05-27 07:58:28
Nem tört át az ellenzéki összefogás.

A Jog és Igazságosság  (PiS) győzelme az európai parlamenti (EP) választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap este.

Morawiecki Twitter-oldalán történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási stábjában mondott beszédében fontosnak nevezte az elért eredményt, egyúttal "óriási kihívásnak" nevezte az ősszel esedékes lengyel parlamenti választást, amely során - mint mondta - eldől Lengyelország jövője. "Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája" - jelentette ki Kaczynski.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles  pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) jelzett második helyezésére reagálva, Grzegorz Schetyna, a PO elnöke nagy sikernek minősítette a KE összeállítását. Az ellenzék egyesítése "csak az út eleje" - jelentette ki. Az EP által közzétett becslések szerint a PiS, amely eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben, 23 mandátumot szerzett.  A KE 18 mandátumot kap az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, további 2-2 mandátumot érvényesíthet az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is.

Az EP-be az új, az S&D-vel együtt kampányoló balliberális párt, Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia) is bejutott három mandátummal. Három mandátumot szerzett az euroszkeptikus, szélsőjobboldali Konfederáció (Konfederacja) nevű koalíció is, mely többek között az  EFDD - Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európájába sorakozhat be az új EP-ben.

Nem jutott be a szuverenista Kukiz´15, mely a harmadik legerősebb tömörülés a lengyel alsóházban.

A becsült részvételi arány a lengyel EP-választáson 43 százalékot tett ki, ami közel kétszer annyi, mint az előző, 2014-es EP-választáson (24 százalék). Az 51 EP-képviselői mandátumról döntő lengyelországi választás első hivatalos részeredményeit az országos választási bizottság hétfő délelőtti sajtókonferenciáján közli.

(MTI)