Antiszemitizmus

Nem javasolja a kipa viselését a német antiszemitizmus elleni kormánybiztos

2019-05-25 18:02:15
„Ha a szövetségi kormány képviselője hivatalosan közli a zsidósággal, hogy nincsenek mindenhol Németországban biztonságban az a német jogállamiságról és politikai valóságról állít ki szomorú bizonyítványt” – húzta alá Michel Friedman újságíró.

Nem javasolja a kipa viselését a német antiszemitizmus elleni kormánybiztos – írja a Magyar Nemzet. 

Felix Klein, a német szövetségi kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa korábban azon az állásponton volt, hogy Németországban bárki bárhol viselhet nyilvánosan kipát, mert emiatt semmilyen bántódás nem érheti, most viszont már úgy véli, hogy sajnos már nem ez a helyzet, egyre kevésbé kelt felháborodást az antiszemita nézetek hangoztatása.

Klein adatokra hivatkozva állítja, hogy az antiszemita támadások elkövetőinek 90 százaléka szélsőjobboldali és jóval kevesebben vannak az olyan muszlimok akik olyan arab televízióadásokat néznek, melyek „borzalmas képet festenek Izraelről és a zsidóságról”.  

Michel Friedman újságíró, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió egykori politikusa, az Európai Zsidó Kongresszus korábbi elnöke szerint Klein ezzel beismerte, hogy a német szövetségi kormány gyakorlatilag képtelen megvédeni zsidó állampolgárait az antiszemita támadások elől.

„Ha a szövetségi kormány képviselője hivatalosan közli a zsidósággal, hogy nincsenek mindenhol Németországban biztonságban az antiszemitizmustól és az erőszaktól, az a német jogállamiságról és politikai valóságról állít ki szomorú bizonyítványt” – húzta alá Friedman.

„Azt javaslom, hogy ezt a nyilatkozatot mindenki vegye nagyon komolyan, mert ahol a zsidók nem élhetnek szabadon és biztonságban, ott hamarosan másokra is sor fog kerülni” – figyelmeztetett Michel Friedman.