Timmermans-csoda? Mi történt Hollandiában?

2019-05-24 14:35:00

Írta: Veszprémy László Bernát
„Micsoda bizarr mentés” – kommentálta maga a pártelnök a holland Munkáspárt (PvdA) exit pollok alapján kirajzolódó győzelmét. Timmermans és társai az első helyen futottak be az EP-választáson, és mögöttük is átrajzolódott a holland politikai térkép. Elemzésünk!

Nem várt eredmény született Hollandiában a csütörtöki EP-választáson, és a legnagyobb meglepetést talán éppen a győztest érte.

A holland Munkáspárt (PvdA) a 2017-es országgyűlési választásokon még hatalmas veszteséget szenvedett (korábbi 38 székükből 29-et vesztettek el a 150 fős holland alsóházban), de még két hónappal ezelőtt, a márciusi önkormányzati választásokon is csak ötödik helyre sikerült befutniuk.

Ennek ellenére az exit pollok alapján úgy látszik, a szocialisták 5 képviselőt küldhetnek az EP-be. A második Mark Rutte miniszterelnök jobboldali liberális pártja (VVD) lett 4 székkel, és szintén 4 szék jut a kereszténydemokratáknak (CDA). Thierry Baudet populista Fórum a Demokráciáért (FvD) pártja 3 helyet nyerhet. Szintén 3 helyet kaphat az EP-ben Judith Sargentini pártja, a Zöld Baloldal (GL).  A balliberális D66 párt 2, és az ortodox protestánsok pártja szintén 2 helyet szerezhet. Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) az eddigi 4-ről 1 EP-képviselői helyre esett vissza a választáson.

Az első reakciók

Az este során az első exit pollokat értékelték a pártok vezetői. A nyertes PvdA elnöke, Lodewijk Asscher az első hírek hallatán így találta kommentálni pártjának győzelmét: „Micsoda bizarr mentés”. Timmermans arról beszélt Spanyolországból, ahol az EP-kampányban vesz részt, hogy „remélem, hogy a szociáldemokraták sok országban szelet nyernek a vitorláikba”.

Timmermans nem zárta ki nyilatkozatában a Zöld Baloldallal való összefogást,

mondván, mivel programjuk nagyon egyezik, „furcsa lenne”, ha erre nem kerülne sor.

A Zöld Baloldal elnöke, Jesse Klaver hasonlóan nyíltan örült annak, hogy „a GL és a PvdA együtt nagyobbak, mint a VVD és a FvD együtt”.

A kormányzó jobbliberális VVD elnöke, Mark Rutte úgy fogalmazott, hogy „nagyon őszinte leszek: csalódott vagyok, hogy nem az én pártom futott be első helyre, hanem a PvdA”.

A miniszterelnök véleménye mindenesetre jellemző az országra: mint nyilatkozta, legalább abban örömet lel, hogy azok a pártok nyertek, melyek az EU-ban akartak maradni. A kereszténydemokraták, akik egy széket vesztettek, szintúgy elégedettek voltak. Esther de Lange EP-frakcióvezető szerint „a szélsőségek nem nyertek, és ez fontos jelzés Európa felé”.

A félig teli populista pohár

Geert Wilders azt írta Twitterre, hogy „sajnos a PVV székeket vesztett. Több székben reménykedtünk, de egyetlen helyünkkel is küzdeni fogunk az EP-ben európai barátainkkal együtt az EU-szörny ellen, az iszlámmal és a tömeges bevándorlással szemben!”

Mindez azonban nem lehetett meglepetés, hiszen a Szabadságpártot egyébként is az utolsók közé mérték, a nagy kérdés az volt, hogyan teljesít Thierry Baudet új populista pártja, a FvD.

A párt hivatalos elnöke, Dirk Jan Eppink a FvD-t a választás „legnagyobb nyertesének nevezte”, mivel nulla székről három székre ugrottak az EP-ben.

„Ez egy szép kezdet, és lehetőséget ad, hogy Brüsszelben meghúzzuk a vészféket, és visszaadjuk a hatalmat Hollandiának”. 

A konzervatív Dagelijke Standaard elemzésében azonban úgy vélte, hogy a Baudet-féle FvD komoly eredményt ért el: Hollandia legnagyobb euroszkeptikus pártja lett. A Wilders-féle PVV történetét ezzel letudottnak tekinti a cikk, ám Baudet komolyabb eredményeket is elérhetett volna. „Ez a győzelem nem az a győzelem, amiben reménykedtek, és ezért a párt csak magát hibáztathatta”.

A FvD ugyanis egyszer már a legnagyobb párt lett Hollandiában – ráadásul nem is olyan régen –, „most viszont nem sikerült megismételni a mutatványt”, és ez mindenképpen csalódásra adhat okot. „A FvD sikerrel ürítette ki a PVV-t, de egyelőre nem sikerült legyűrnie a VVD-t és a CDA-t”. Azaz: az eddig legalább valamilyen eredményt felmutató populistákat kiütötte a nyeregből, de a hagyományos jobboldali és jobbliberális pártokkal már nem tudott mit kezdeni. „A párt a jelek szerint nem tudta megnyerni a választókat az euroszkepticizmusnak kampánya során, mert az emberek még mindig elhiszik, hogy az EU a biztonság és a jó gazdaság kulcsa”.

Timmermans varázsa

Az ítéletek egybehangzók azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták európai jelöltje, Timmermans személye hozta el a győzelmet a Munkáspártnak. Asscher pártelnök egyenesen „Timmermans-csodáról” beszélt. Twitterére ezt írta: „Annyira büszke vagyok. Frans Timmermansra. Minden holland PvdA-tagra. Annyira hálás. Ennyi ember bizalmáért”. (sic!)

Kuiken, a Munkáspárt volt frakcióvezetője szükségesnek is érezte hangsúlyozni, hogy „a győzelem nem csak Timmermansé”, ő ugyanis úgy vélte, voltak jelei a PvdA támogatottsága növekedésének.

Mindez érdekes, hiszen Timmermans személyét az elemzések eddig éppen, hogy hátrányként nevezték meg, ugyanis brüsszeli bürokrata-karaktere még a szocialisták között is népszerűtlenné tette: a PvdA-val nem azonos Szocialista Párt (SP)

„Hans Brusselmansnak”

gúnyolta őt kampányában.

Azonban személyének elismerésében ellenfelei is egyetértenek. A populista Eppink a PvdA eredményét „meglepőnek” nevezte, ám úgy vélte, hogy a siker Timmermans személyéé, a szocialista SP „brusselmansozó” kampánya szerinte „visszaféle sült el”.

A kormányzó VVD soraiból is hasonló hangok érkeztek. Mark Rutte miniszterelnök Timmermans „hatalmas teljesítményének” gratulált.

„Többre számítottunk, de Timmermans jól ismeri a népet”szólaltatott meg egy fiatal támogatót a kormánypárt eredményváróján a konzervatív Telegraaf.

A The Post Online nevű populista portál ezek mellett néhány epés megjegyzést is tartogatott Timmermansnak „gratuláló levelében”: „Gratulálunk!... Sikerrel akadályozta meg a FvD és a GL növekedését – az egyedüli két pártét, mely fanatikusan küzd a változásért… és sikerrel ölte meg a PvdD-t [az állatjogvédő-pártot, mely a jelek szerint kiesett az EP-ből – a szerk.]… mely el akarta venni öntől napi betevő steakjét”.

Inaktív vidék, szinte biztos eredmény

Az eredmények még nem hivatalosak, Kuiken munkáspárti alsóházi képviselő nyugalomra intett: „Legyünk szerények”. Hasonlóan nyugtatta olvasóit a Geen Stijl nevű „populista 444”:

„Jó reggelt, Hollandia! Nem, nem szocialista országban ébredtetek”.

Ám voltaképpen a kormánypárt sem vár jobb eredményt, Rutte is mindössze azon reményének adott hangot, hogy esetleg még egy széket nyerhetnek a végső eredménnyel.

A munkáspárti győzelemre választ adhat néhány, a szavazással kapcsolatos adat: a részvétel magasabb volt, mint a legutóbbi EP-választáson, és a hagyományosan baloldali nagyvárosokban kiemelkedő arányban szavaztak az emberek.

Továbbá felmérések szerint az utóbbi időszakban egyre kevésbé népszerű témák Hollandiában az ország EU-ból való távozása, illetve az euró helyett a holland nemzeti fizetőeszköz, guilder visszavezetése.

Érdekes lehet még az a felvetés is, hogy a hagyományosan a DENK nevű bevándorlópártra szavazó, és azt legutóbb az alsóházba juttató marokkóiak és törökök ezúttal a Munkáspártot támogathatták, ugyanis a DENK ezúttal közelébe sem került az EP-be kerülésnek. A PvdA korábbi meggyengülését az elemzők részben bevándorló szavazóiknak DENK felé terelődésével okolták.

A meglepetésszerű sikerrel kapcsolatban azonban nincsen kétség. A Telegraaf tudósítása szerint az első magyarként az EP-be kerülő PvdA-politikus, Piri Kati „megdöbbenten nézte" az eredményeket. Mivel negyedik volt a listán, nem számított rá, hogy bejut idén – mondta. 

„Nem csak neki kell megemésztenie az eredményeket, hanem minden jelenlevőnek. Az ilyen méretű győzelmekhez nem szokott hozzá a Munkáspárt az utóbbi években” – teszi hozzá a lap.