Az Európai Unió nem egy szupermarket

2019-05-24 10:42:28

Cseh Katalin
Facebook
Az uniós pénzekkel együtt az európai értékeket is el kell fogadnia minden tagállamnak!

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök és az ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe frakcióvezetője ellátogatott hozzánk, hogy támogassa a Momentumot az EP kampányhajrában.

»Nem lehetsz az Európai Unió tagja csak a pénzért. Tisztelned kell a jogállamiságot, a véleményszabadságot, és az európai alapelveket,« mondta ma Verhofstadt.

Az Európai Parlamentben első dolgom lesz kezdeményezni az uniós támogatási rendszer reformját. Viszont mint Guy is kiemelte, nem a magyar állampolgárokat kell bűntetni Orbán vétkeiért. Mi azért fogunk kiállni, hogy a magyaroknak szánt EU-támogatásokat ne csökkenjenek, de ne a kormányon keresztül kerüljenek elosztásra.

A mostani gyakorlat a korrupció melegágya, ezért az Uniónak közvetlenül kell kiadni az EU-pénzeket a pályázóknak, és ellenőriznie kell a projektek kivitelezését is. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást pedig olyan feltételül szabnánk a tagállamok számára, melynek teljesítése nélkül nem oszthatnának uniós forrásokat. Továbbá szigoruán szabályoznánk hogy ki pályázhat EU-pénzért, és a kormánypárti politikusok rokonait kizárnánk a pályázati rendszerből, összeférhetetlenségi alapon.

Szövetségeseink az ALDE-ban, amely a választások után várhatóan a harmadik legnagyobb pártcsalád lesz az EP-ben, biztosítottak arról, hogy támogatni fogják a reformjavaslatainkat a következő ciklusban, hogy ne lehessen többet az európai adófizetők pénzéből Európa-ellenes kampányt folytatni és illiberális maffiállamot építeni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.