Csaknem háromszáz migránst mentettek ki Líbia partjai előtt

2019-05-24 08:49:48
Az embereket átadták az illegális bevándorlást ellenőrző líbiai hatóságoknak.

A líbiai parti őrség pénteken 290 menedékkérőt mentett ki két művelet során a Földközi-tengeren – közölte Ajúb Kaszem, az észak-afrikai állam haditengerészetének szóvivője.

Az első műveletben a Tripolitól 50 kilométerre keletre található Karabulli (Castelverde) településének közelében vett fedélzetére 87 migránst a parti őrség egyik hajója. Egy másik, 203 fős csoportot két gumicsónakról mentettek ki a fővárostól 160 kilométerre fekvő Zliten település partjai előtt.

„Az illegális migránsokat ütött-kopott és elromlott csónakokba kapaszkodva találták. A parti őrség őrjáratai vették fel őket két különböző hajó fedélzetére” – mondta Kaszem. Hozzátette: az embereket átadták az illegális bevándorlást ellenőrző líbiai hatóságoknak, miután partra tették őket Homsz és Tripoli Dzsanzúr nevű elővárosában. Mint mondta, a menedékkérők különböző afrikai országokból és a Szaharától délre eső államokból származnak.

Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és a diktátor halála óta káosz uralkodik. Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett. 2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

(MTI)