A nemzetek Európája az Európai Birodalom ellen

2019-05-23 15:39:19

Orbán Balázs
The European Conservative
Az EP-választásokon az egyetlen valódi választóvonal azok között lesz, akik hisznek egy európai birodalomban, és akik Európát nemzetek uniójaként képzelik el. Interjú.

Ezen héten tartják az EP-választásokat. Milyen várakozásokkal néz ezek elébe?

Komolyan úgy gondolom, hogy egy ideális világban egy nemzet politikai pártjainak, akár kormányon vannak, akár ellenzékben, saját nemzetük érdekét kell előnyben részesítenie. Magyarországon sajnos ez nincs így. Habár a kormánypárt nemzeti párt, az egész ellenzék multi-nacionalista. Ők az Európai Birodalom eszméjét kedvelik, mert azt várják, hogy az EU majd gyengíti a magyar kormány pozícióit. Arra a régi elképzelésre alapoznak, hogy »az ellenségem ellensége a barátom«. Ez viszont meglehetősen veszélyes politika a nemzetre nézve. Szerencsére úgy tűnik, hogy a magyarok többsége osztják az érzéseimet – és a Fidesz-KDNP-re fognak szavazni vasárnap.

Európai szinten ugyanakkor igen nehéz valódi előrejelzést készíteni, minthogy egyre inkább az a helyzet, hogy nincs lényegi különbség a hagyományos baloldali és jobboldali pártok között.

Mind bürokraták.

Pontosan. Az EP-választásokon az egyetlen valódi választóvonal azok között lesz, akik hisznek egy európai birodalomban, és akik Európát nemzetek uniójaként képzelik el. Ez lesz a legfontosabb kérdés – nem pedig az egyre mesterségesebb különbségtétel a jobb- és a baloldal között, konzervatív és liberális között, vagy az Európai Néppárt és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége között.

Ezért van az, hogy a bevándorlás lett a mai európai uniós politika fő kérdése. Vannak politikusok mind a jobb-, mind a baloldalról, akik támogatják azt, és vannak politikusok mindkét oldalról, akik ellenzik. És a bevándorlás az a fő téma, ami elválasztja a föderalistákat a nemzetek uniójának támogatóitól.

Komolyan gondolom, hogy ez a választás fordulópont lesz. Csak remélni tudom, hogy azok az erők, amelyek Európa oldalán állnak, akik a szabad és egyenlő nemzetek Európájában hisznek, jól fognak szerepelni. Ha így lesz, akkor Európa sikeres jövő elé néz.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.