Kampányfinis

Magyarország problémája az emigráció, nem a migráció – Verhofstadt a Móriczon járt

2019-05-23 17:50:06

Írta: Constantinovits Milán
Emigráció, Márai, Európa – voltak a kulcsszavai Guy Verhofstadt lakossági fórumba oltott csütörtöki sajtótájékoztatójának, amit a Móricz Zsigmond körtéren tartott a Momentum meghívására. Néhány száz szimpatizáns mellett az Identitás Generáció tiltakozói is megjelentek.

Dél-Buda szívébe, a Móricz Zsigmond körtérre szervezett lakossági fórumot a Momentum, amelynek sztárfellépője az ALDE frakcióvezetője, a belga exminiszterelnök, Guy Verhofstadt volt. A fél ötös, munkaidő utánra kalibrált rendezvényen néhány száz Momentum-szimpatizáns jelent meg. A téren az ellenzéki összeborulást szimbolizálva egyébként sátrat vert a DK, az MSZP-Párbeszéd és az LMP is.

Verhofstadt előtt a Momentum első helyre sorolt EP-képivselőjelöltje, Cseh Katalin izzította az amúgy kevéssé forradalmi hangulatot. Az inkább a kötelező szlogeneket felmondó, semmint lelkes beszédét azzal zárta, hogy mindenkire számítanak vasárnap, majd jöhetett az ALDE vezetője.

„Magyarország legfőbb problémája nem a migráció, hanem az emigráció,

közel félmillió fiatal hagyta el az országot Orbán Viktor miatt

– nyitott indulatos hangon Verhofstadt. Ezt követően arról beszélt, hogy a rendszert a korrupció jellemzi, Orbán pedig komplett médiabirodalmat épített ki, amelyet propagandacélokra használ. Szavait a közönség egyetértő morajlással és tapssal jutalmazta.

Majd némileg meglepő fordulatként Márait és A kassai polgárokat említette, akit kedvenc magyar szerzőjének, illetve kedvenc magyar könyvének nevezett, végül pedig sok sikert kívánt Cseh Katalinnak. Ezt a sajtó kérdései követték volna, azonban hangosbeszélővel megjelent a téren az Identitás Generáció maroknyi csapata.

„Mindenkinek olyan pártra kell szavaznia, amely a nemzetállamok alkotta Európát képvisel!” – harsogta hangosbeszélőjébe Bódi Ábel, a szervezet vezetője, mire a tömeg: „Európa! Európa!” skandálásba kezdett. Egy járókelő pedig azt üvöltötte a rendezvényt megzavaró identitásosok felé, hogy: „A nacionalizmus minden fertő melegágya!”

Az incidenst követően az ellentüntetők és Verhofstadt is gyorsan távozott, a közönség is hamar szétoszlott. A téren mementóként pedig ott maradt a Momentum aláírásgyűjtő pultja néhány, az eseményeket izgatottan taglaló aktivistával.