Az uniós választás helyi tétje

2019-05-21 13:17:18

Molnár Gyula
Népszava
A központosított állam víziója megbukott, a közszolgáltatások nem vagy alig működnek. Ennek véget kell vetni.

„A két oldal választói között a különbség csak a hangsúlyban fedezhető fel. A kormánypártok támogatói sértett és egyszerre támadó hangon csattannak ilyenkor fel, mintha éppen az előbb rángatták volna ki a kabátjukat vagy a pénztárcájukat egy felbőszült uniós bürokrata karmai közül, aki a nemzeti identitásukon és keresztény gyökereiken kívül – jelentsen ez bármit is – azt is magával akarta volna vinni Brüsszelbe. A »mieink«, az ellenzéki szavazók pedig panaszos sóhajjal teszik fel a kérdést, mert muníciót szeretnének kapni azokhoz a lépcsőházi vagy utcai beszélgetésekhez, vitákhoz, amit a két tábor tagjai egymással vívnak.

A válasz most talán egyszerűbb, mint eddig bármikor: azért kell az Unióra és tagországok szorosabb összefogását támogató ellenzéki pártokra, az MSZP-P-re szavazni, hogy életünk fontos dolgairól a döntés visszakerülhessen a választók, a magyar állampolgárok kezébe. És ez az idei év mindkét választására igaz, az őszi önkormányzati voksolás is erről szól. Azért kell az ellenzéki pártokra adni a voksokat, hogy véget érjen ez a központosítási rémálom, amiben minden helyi ügyben Orbán Viktor irodájában döntenek, és két stadionépítés vaskos dossziéival és számítógépes látványtervével takarják le az egészségügyi reform vékonyka előterjesztését, vagy a bezárandó iskolák listáját.

A központosított állam víziója megbukott, a közszolgáltatások nem vagy alig működnek. Ennek véget kell vetni: az erősnek álmodott, de jobbára csak izmozó állam helyett erős helyi közösségekre és hozzáértő önkormányzatokra van szükség. Erről szól az idén mindkét szavazás.

Az Európai Unió meghatározó pártjai és politikusai a magyar kormánnyal ellentétben tisztelik a tagországok, köztük Magyarország polgárait. A jogaikat nem szűkíteni akarják, mint Orbán Viktor kabinetje, hanem inkább bővíteni, s nem Brüsszelbe vinnék a döntéseket jelentős részét, hanem éppen ellenkezőleg, pont ott akarják meghozatni és végrehajtatni, ahol a választók a legkönnyebben tudják befolyásolni és ellenőrizni: az önkormányzatoknál. Az unió önkormányzati chartája leszögezi, hogy »az állampolgárok közügyekben való részvételének joga egyike az Európa Tanács valamennyi tagállama által elfogadott demokratikus elveknek«, s ez a jog »legközvetlenebbül helyi szinten gyakorolható«, mert »csak tényleges feladatkörrel bíró helyi önkormányzatok biztosíthatnak egyszerre hatékony és az állampolgárokhoz közelálló igazgatást«.”

(MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.