Nem engedett Cannes Hollywoodnak

2019-05-20 13:07:09
Minden tiltakozás ellenére Alain Delon életműdíjat vehetett át.

Életműdíjat kapott Alain Delon a 72. cannes-i filmfesztiválon, az egyik legismertebb francia színésznek lánya, Anouchka Delon adta át az elismerést – jelentette hétfőn az Euronews.

Az ünnepelt színész a európai hírtelevízió szerint a következőket mondta könnyeivel küszködve a díj átvétele után: „Egész életemben a szakmában dolgoztam, megtettem minden tőlem telhetőt. Megrázó volt a ma esti vetítés. Ezt a szakmát én választottam, a legjobbak irányítása alatt dolgozhattam. Úgy tűnik, egy filmsztár vagyok, és ezért a közönségnek tartozom köszönettel, senki másnak.”

Az Euronwes cikkében megjegyzi: pályafutása alatt hét olyan filmje szerepelt a fesztiválon, amiben főszerepet játszott, ám a 83 éves színészt eddig nem díjazták itteni díjjal.

Ismeretes, Delon ellentmondásos kijelentései és életútja miatt többen tiltakoztak a díj ellen, és petíciót is indítottak. Delonnak korábbi voltak rasszista, nőgyűlölő és homofób megnyilvánulásai miatt, valamint azt is a fejére olvassák sokszot, hogy a katonaság óta jó barátja Jean-Marie Le Pennek, a francia szélsőjobboldali politikusnak, Marine Le Pen apjának.

Korábban, a május 19-én megjelenő Le Journal de Dimanche-ban visszautasította az ellene felhozott vádakat Delon, és a következőket mondta: „Azt mondtam, hogy megütöttem egy nőt? Igen. És hozzá kellett volna tennem, hogy több pofont kaptam, mint amennyit adtam. Soha az életben nem zaklattam egy nőt sem” – tette hozzá.