Villámgyorsan belebukott korrupciós botrányába Strache

2019-05-19 10:34:08

Szél Bernadett
Facebook
Strache egyike volt azoknak a populista oroszbarát politikusoknak, akiknek az oldalán Orbán bejelentkezett a szélsőjobboldalra.

„Villámgyorsan belebukott korrupciós botrányába Heinz-Christrian Strache volt osztrák alkancellár, akivel alig két hete Budapesten még kedélyesen parolázott a magyar miniszterelnök. Ne felejtsük el: Strache egyike volt azoknak a populista oroszbarát politikusoknak, akiknek az oldalán Orbán Viktor bejelentkezett a szélsőjobboldalra.

A miniszterelnök szemében Strache volt az embereket lelkesíteni képes, keresztény, hazafias vezető, szemben a »dekadens« európai elitekkel, akikből »kiveszett a képesség, hogy szívből beszéljenek«. Kétségtelen, a nyilvánosságra került felvételeken Strache szívből beszélt: orosz pénzen felvásárolandó médiáról, orbáni médiaviszonyokról, törvényeket megkerülő pártfinanszírozásról, cserébe zsíros közbeszerzésekről. Még Heinrich Pecina neve is szóba került, aki Strache szerint »egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak«.

Strache példája tökéletesen mutatja a populista politika kétarcúságát: a szavakban hazafias politikát hirdető és folyton nemzeti érdekre hivatkozó, a valóságban viszont velejéig korrupt, saját hatalmáért még a nemzeti érdeket is feláldozó, antidemokratikus politikát.

Talán még emlékeznek arra a mondatra, hogy »megveszi azt nekem a Roszatom«. Ez állítólag Orbán Viktor szájából hangzott el az RTL Klub kapcsán — hangfelvételek nincsenek. De nem véletlen, hogy a populista politikusok »ikertestvérként« tekintenek egymásra, és ekkora köztük az összhang. Összeköti őket az orosz érdekek kiszolgálása, a demokratikus értékek semmibevétele, hatalmi érdekeik mindenek fölé helyezése. Ahol ez megy, ott a populista győz, és Putyin is nyer, mert ezek a politikusok azok, akik gyengíteni akarják Európát. Ezzel szemben én azt tudom mondani: előbb vagy utóbb, de minden populistáról lehull az álarc és itthon is lesz következménye a népet saját hatalmi érdekei mentén manipuláló, korrupt, áruló populista politikának.

Május 26-án újra lesz lehetőségünk kifejezni azt, hogy milyen országban és milyen Európában akarunk élni!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.