Meleg a helyzet

2019-05-18 12:49:09

Németh Péter
Népszava
Az Országgyűlés elnöke nagyon tudatosan játszott rá arra a habitusra, amely az ügyben az embereket jellemzi.

„A tanulmány egyértelműen ezen pártok körébe sorolja a Fideszt is, ahogy a Trump-Orbán találkozóról beszámolók is a jobbszélen jelölik ki a magyar kormánypárt helyét. De nem elsősorban ezért citáltam ide a CEO felmérést, és nem véletlenül emeltem ki azt a mondatot, amely a másság démonizálására utal. Szeretném ugyanis felhívni a figyelmet a megjelenés dátumára. Ugyanezen a csütörtökön engedte el Kövér László ama mondatát a melegekkel kapcsolatban, amely kisebb vihart váltott ki a magyar közéletben. Kövér nem véletlenül, óvatlanul támadt a homoszexuálisokra, csak annak a nemzetközi trendnek megfelelően cselekedett, amely általánosan jellemzi a szélsőjobb pártokat.

Hát ha még hozzátesszük azt az egyelőre meg nem erősített értesülést, hogy a Fidesz – vagy a magyar kormány – készíttetett egy felmérést a magyar lakosság vélekedéséről az adott témakörben, akkor végképp nincs min meglepődnünk. Abból ugyanis az derült ki – ezt persze kutatás nélkül is meg lehetett volna jósolni –, hogy az emberek túlnyomó többsége (70 százalék fölött) elítéli a melegek örökbefogadási szándékát, azt pedig, hogy két homoszexuális férfi fogadjon örökbe gyereket, még magasabb százalékban utasítják el. Az országgyűlés elnöke tehát, ha igaz az információnk, nagyon tudatosan játszott rá arra a habitusra, amely ez ügyben az embereket jellemzi.

Azt is gondolhatnánk, hogy az EP-választás kampányhajrájában meglepő ennek a témának az előrángatása, ám ha ebből az aspektusból nézzük az ügyet, máris érthetővé válik. Fel kell rázni, bármi áron, a választókat, hogy menjenek és szavazzanak a Fideszre, különben idegenekkel, migránsokkal, deviáns gondolkodású veszélyes elemekkel lesz tele az ország. És ezt az a párt, illetve annak vezető tisztségviselője hangoztatja, amely egykoron liberálisként tételezte magát, mára viszont szinte kizárólag a szélsőjobb retorikáját alkalmazza.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.