Strache-ügy

Kurz: Előrehozott választás jön Ausztriában

2019-05-18 20:05:38
Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár bejelentette: előrehozott választás kiírását kezdeményezte a szövetségi elnöknél. „A tegnapi videó után azt kell mondanom: ami sok, az sok!” – jelentette ki.

A Heinz-Christian Strache szabadságpárti elnök körül pénteken kitört botrány nyomán Strache szombat folyamán lemondott mind alkancellári pozíciójáról, mind pártelnökségéről.

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár szombat estig várt a megszólalással.

Kamerák elé állva végül arról beszélt: szerinte drámai volt az elmúlt 24 óra. Két évvel ezelőtt azért lépett kormányra, hogy változásokat hozzon ebben az országban, amely egy helyben állt. Akkor megígérte azt is, hogy mindig az igazságról akar beszélni, akkor is, ha azok kényelmetlenek. 

Kurz úgy folytatta: tudta, hogy a Szabadságpárttal kötött koalíció ellenállásba fog ütközni, de csak ez a párt állt készen a kormányzásra. Örömmel tekint vissza az elmúlt két évre, sok ígéretet sikerült megvalósítani.

„A tegnapi videó után azt kell mondanom: ami sok, az sok!” – folytatta. Kurz szerint a videó kárt okoz az ország tekintélyének és nem felel meg a politikáról alkotott nézeteinek.

A kancellár szerint ugyanakkor Strache lemondása nem elegendő a Szabadságpárt megváltozásához. 

Kurz kifejtette: számára nem a hatalom megtartása a lényeg, hogy pár fejcserével tovább kormányozzon, és azt sem szorgalmazza, hogy az SPÖ felé forduljon.

A kancellár bejelentette: azt javasolta a szövetségi elnöknek, hogy előrehozott választást tartsanak, a lehető leghamarabbi időpontban. 

Kurz világos körülményeket és világos választói felhatalmazást akar. Ezért fog a következő hónapokban kampányolni, és ehhez kéri a támogatást.