Frontex: Csökkent a Földközi-tengeren át érkező migránsok száma

2019-05-14 19:47:38
A spanyol partokra viszont kétszer annyian érkeztek, mint egy hónappal korábban.

A Földközi-tenger keleti medencéjében uralkodó kedvezetlen időjárási viszonyok miatt idén áprilisban a korábbinál kevesebb illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba – közölte keddi jelentésében varsói székhelyén a Frontex, az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

Az illegális bevándorlók száma a fő migrációs útvonalakon márciushoz képest csaknem egyötödével, összesen 4900-ra csökkent. A visszaesés az egész idei első negyedévre is áll, amelyben 24 200 illegális bevándorlót regisztráltak, egyharmaddal kevesebbet, mint a 2018-as év azonos időszakában.

Az illegális bevándorlók többsége, akárcsak az előző hónapokban, a Földközi-tenger keleti medencéjében érkezett az unióba. Ebben a térségben a rossz időjárási viszonyok miatt azonban márciushoz képest mintegy egynegyedével, 2940-re esett vissza a regisztrált migránsok száma. Január óta ezen az útvonalon a hatóságok 12 750 illegális határátlépést rögzítettek. Ez egyötöddel kevesebb az előző év hasonló időszakához képest. A legtöbben Afganisztánból vagy Törökországból érkeztek.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a spanyol partokra ezzel szemben kétszer annyian – összesen nagyjából 900-an – érkeztek, mint egy hónappal korábban. Negyedéves viszonylatban az érkezők száma itt több mint 6300 volt, csaknem egyharmaddal haladta meg az előző év hasonló időszakában regisztrált adatot. A legtöbben Marokkóból, Guineából, Maliból és Elefántcsontpartról jöttek.

A Földközi-tenger középső medencéjében, Líbia és Olaszország között az illegális határátlépések száma áprilisban a felére, szűk 200-ra esett vissza. A jelenlegi olasz kormány szigorú bevándorláspolitikát folytat. Az idei első negyedévben ennek nyomán a tavalyi hasonló időszakhoz képest 91 százalékkal kevesebben, mintegy 880-an lépték át illegálisan az olasz határokat. Többségük Tunéziából és Algériából érkezett.

(MTI)