Elítélték az amerikai választásokba beavatkozó orosz nőt

2019-04-26 22:51:00
Moszkva szerint politikai ítélet született.

Egy washingtoni szövetségi bíróság pénteken 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte az orosz Marija Butyinát, aki 2016-ban aktívan részt vett az amerikai választók befolyásolására irányuló orosz kampányban. Moszkva „politikailag motiváltnak” minősítette az ítéletet. A 30 éves Butyina tavaly, a letartóztatása után bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy részese volt annak a szervezett orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését célozta.

Az ügyészek eleinte úgy jellemezték őt, mint aki szexet ajánlva próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe és hálójába vonni republikánus politikusokat és közéleti szereplőket, köztük az Egyesült Államokban igen befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjait. Később maguk az ügyészek is elismerték: Butyina ennél jóval többet tett. A vádirat szerint összeesküvést követett el annak érdekében, hogy idegen ország ügynökeként tevékenykedhessék az Egyesült Államokban.

Az igazságügyi minisztérium – arra hivatkozva, hogy Marija Butyina együttműködött a hatóságokkal – csak 18 hónapos börtönbüntetést, majd ennek letöltése után azonnali kitoloncolást kért. A védelem szintén arra hivatkozott, hogy a nő teljes mértékben együttműködött az amerikai hatóságokkal, átadott minden dokumentumot és feltárta teljes kapcsolatrendszerét, és ezért a büntetés enyhítését szorgalmazta. „Marija cselekedetei nem voltak titkosak” – fogalmazott Alfred Carry, Butyina ügyvédje, aki kiemelte azt is, hogy ügyfele kilenc hónapon keresztül magánzárkában „senyvedett”.

A bíró nem adott helyet a védelem kérésének. Az ítélethirdetéskor leszögezte, hogy a 18 hónapos börtönbüntetésbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött 9 hónapot, így Butyinának további 9 hónapig kell börtönben maradnia. Büntetése letöltése után azonnali hatállyal kiutasítják az Egyesült Államokból.

A pénteki tárgyaláson Marija Butyina könnyes szemmel kért bocsánatot és kegyelmet a bírótól. Mint mondta: „nagyon sajnálja” a történteket, és soha nem akart kárt okozni az amerikai politikának. „Az Egyesült Államok mindig nagyon szívélyes volt hozzám” – mondta, és hozzátette, hogy csak azért nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként, mert nem tudott róla, hogy ezt kellett volna tennie. Tanya Chutkan bíró hangsúlyozta, hogy Marija Butyina „kifinomult módszerekkel" tevékenykedett, és sikerült „mélyen behatolnia” amerikai politikai szervezetekbe.

Az orosz külügyminisztérium „politikailag motiváltnak” minősítette a Butyina ellen ítéletet. „(...) Ez az ítélet szégyenfolt az amerikai igazságszolgáltatási rendszeren, amely kérdés nélkül végrehajtotta a nyíltan politikai megrendelést” – fogalmazott a tárca. Oroszország washingtoni nagykövetsége pedig Facebook-posztjában azt írta: Butyina „politikai fogoly, a különleges szolgálatok provokációinak és az elnyomó amerikai jogszabályok önkényes felhasználásának áldozata. Kitartunk honfitársunk ártatlansága mellett. Követeljük azonnali szabadon engedését".

(MTI)