Notre-Dame: kortárs építészeti elemeket is tartalmazhat az új huszártorony

2019-04-19 12:00:44
Mivel a leégett torony nem volt az eredeti katedrális része, Macron elnök reméli, elképzelhető némi kortárs építészeti gesztus.

Emmanuel Macron abban reménykedett, hogy megemlítheti a modernitást és a nyitottságot, amikor kiírja a nemzetközi pályázatot a Notre-Dame-székesegyház új tornyának megtervezésére, de úgy tűnik, a kérdéssel darázsfészekbe nyúlt – írja a Reuters.

Már azt is viták övezték, hogy a templom a 2024-es olimpiai játékokra való helyreállítása nem túl ambíciózus vállalás-e, de most úgy néz ki, az is bizonytalan, ki szeretné a nemzeti szimbólumot úgy helyrehozni, amilyen az volt.

„Mivel a leégett torony nem volt az eredeti katedrális része” – írja az Elysee Palota csütörtök késő esti nyilatkozatában – „az elnök reméli, hogy lesz némi reflexió, és elképzelhető némi kortárs építészeti gesztus”.

Sok francia, különösen a konzervatív gondolkodásúak és a katolikusok ellenzik a torony kortárs stílusban való helyreállítását. A konzervatív Le Figaro által végzett online felmérésében a 35 000 válaszadó több mint 70 százaléka vetette el ezt az ötletet.

„Franciaországban vannak szabályok a nemzeti örökség védelmére. A köztársasági elnök nem áll a törvény felett. Nem dönthet egy modern torony építéséről” – nyilatkozta a Reutersnek Francois-Xavier Bellamy, a 33 éves filozófus, aki a jobbközép Les Republicains párt listáját vezeti a májusi EP-választáson.

(Reuters)