EP-választás: letette esküjét a Momentum NVB-delegáltja

2019-04-18 10:58:42
A Momentum Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 14-én emelkedett jogerőre, így küldhetett megbízottat a párt az NVB-be.

Letette esküjét G. Szabó Dániel, a Momentum Mozgalom által a Nemzeti Választási Bizottságba delegált tag csütörtökön az Országházban. A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a Parlament által választott hét tagnak. 

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe. 

Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító párt a nyilvántartásba vétele után küldhet megbízottat az NVB-be. A Momentum Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 14-én emelkedett jogerőre. 

Az NVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése,szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. 
    Általános feladata, hogy iránymutatást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás eredményét. 

Az NVB dönt a hatáskörébe tartozó kifogásokról - így például a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatosakról is -, valamint a területi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezésekről. Ha törvénysértés jut a tudomására, kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését. 

Az NVB-nek az EP-választáson más feladatai is vannak: dönt a listák és a rajtuk szereplő jelöltek nyilvántartásba vételéről, valamint kisorsolja a listák sorszámát. Az NVB felügyeli a külképviseleteken leadott és a levélben érkező szavazatok számlálását is. 

Az NVB állapítja meg azt is, hogy mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; e listák jelöltjei juthatnak mandátumhoz az EP-választáson. Az NVB feladata az is, hogy kiadja a képviselőknek a megbízólevelet.

(MTI)