Dübörög a választási kampány Spanyolországban

2019-04-12 09:52:40
Az országban három és fél éven belül harmadszor rendeznek előrehozott parlamenti választásokat.

A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE)  nyitotta a hivatalos kampány-időszakot nagyszabású andalúziai rendezvényével – adta hírül a Euronews.

Miután a törvényhozás leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát, a PSOE pártelnöke-miniszterelnöke február közepén feloszlatta a parlamentet és előrehozott választásokat írt ki. 

A legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Néppárt (PP) a madridi Florida Parkban indította "Biztos érték" szlogennel rajtoló kampányát. A pártelnök a szavazategységet emelte ki, valamint hazaárulónak nevezte a szeparatista pártokkal szövetkező Sánchez kormányát – írja az oldal.

A radikális baloldali Unidas Podemos „A történelmet te írod” jelmondattal nyitotta meg országjáró kampányát . A párt célja, hogy szociális javaslatokkal megállítsák támogatottságuk zuhanását.

Most először jelzik a  közvélemény-kutatások egy radikális jobboldali erő parlamentbe jutását. A VOX "Spanyolországért" mottóval kampányol, a spanyol egység védelmét hangsúlyozza, a patrióták szavazatait célozza meg. hazafias szavazatokra számít.

Három és fél éven belül harmadszor rendeznek előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban. A szavazásra április 28-án kerül sor.

A különböző felmérések a PSOE győzelmét jósolják, de a párt várhatóan nem szerzi meg az önálló kormányalakításhoz szükséges 176 mandátumot a parlamentben.

(Euronews)